Adding the JavaScript kakikerja: My January Trip - Clean Diet

January 9, 2018

My January Trip - Clean Diet

Assalamualaikum

Selalu bulan pertama masuk tahun baru rutin harian seperti biasa, bersambung dan terus bersambung. semestinya juga masuk tahun baru ada perkara baru yang di highligt sebagai pendorong untuk terus berjaya di dunia mahupun di akhirat kelak.

Agaknya tahun nie makanan apa lagi yang akan viral dan menjadi trand  orang Malaysia. aku rasa makanan semakin hari semakin mengarut dan bercampur campur rasa. Aku tak kisah kalau ada pengusaha makanan nak buat kelainan itu biasa memang dalam strategi pemasaran dia orang sebagai usahawan akan cari idea baru nak tarik pelanggan. tak der salah pun kat situ. cuma bagi pendapat aku sebagai pelanggan/ pengguna ada baiknya selidik dulu kesan ke atas diri.

Tau tak makanan sekarang macam mengarut, banyak lagi makanan yang bersih dan berkhasiat terutamnya untuk usus kita. Weh korang tak perasan ke banyak penyakit pelik pelik sekarang? mana datang? dari usus korang la. Dah tu korang sebat segala maknenek masuk dalam perut.

sumber : Google



























Clean Diet tak susah pun, bayak kat Web atau Youtube becakap pasal clean diet. Aku pun dan mula clean diet dari tahun lepas. Aku mula secara pelahan, sebab awal awal tak boleh move on dengan pengambilan makakan yang sebelum nie kan. Apa tak nya makan pizza, bejenis kek dan jajan sedap kot.

Mula dan gagal tu perkara biasa. sedang korang tengah sedap clean diet kawan pulak ajak lepak kedai lepastu mula la gagal.Terpaksa mula dari awal semula. macam tu la sampai korang betul betul tekad dan nekad nak clean diet. Usaha kena ada tau.

Clean diet perlu kajian dan ilmu, bukan main makan je..agak agak rasa makanan tu sihat makan je. Tak boleh macam tu. Salah. 

sumber: Google
























Aku clean diet tak der la serupa makan mat saleh tu, perut melayu kan hehe. Untuk sarapan aku ambil nasi. Tak kisah la nasi putih atau nasi lemak sebab tu makan mudah nak dapat kat rumah atau kedai kan. Nasi lemak? kenapa korang rasa tak betol ea sebab santan ke? kalau korang fikir macam tu korang salah tau. Santan tak salah ye. Santan penyebab korang mengantuk lepas makan tu salah korang. Bukan salah santah.

sumber : Google






















Santan la baik untuk usus korang. Santan Segar tu lagi baik. Nak baik lagi korang sendiri yang perah. Tapi orang sekarang mana nak perah sentan, kalau kat kampung tu aku rasa ada lagi.Tapi tak pe asalkan santan korang.

Tak pa korang fikir macam mana nak mula clean diet sebab nak mula bukan perkara mudah. Banyak yang perlu dikorbankan untuk kesihatan korang. Lain orang lain caranya tapi tak salah pun kalau kita kongsi pendapat dan cara kita. 

Aku ucapkan selamat berusaha dan kekal sihat.
Post a Comment