August 22, 2013

Beza Orang Pandai Dan Kurang Pandai

Assalamualaikum

chak!..chak!..selamat membaca duhai ulat buku.. Tambahkan ilmu kamu didada untuk kegunaan dunia dan akhirat kelak..siapa ulat buku disini?..membaca dengan pelbagai variasi buku..tak kira lah koleksi lawak, isu-isu semasa, ilmiah, manu masakan dan banyak lagi. rajin betul uoll

aku nak kongsi apa yang terlintas di benak hati aku sekarang hari ini iaitu beza orang pandai dan kurang pandai..versi aku sendiri...ada sesetengah orang, dia memang pandai..dia hanya pandai dengan ilmu yang dia pelajari, ilmu yang dia dalami..sayangnya dia mengalami kegagalan dalam menjalani kehidupan seharian sebagai manusia yang dianugerahkan tenaga, fizikal yang sempurna dan bahagian lain yang patut aku tulis.

bagi orang kurang pandai pula, memang betul dia dikurnikan akal fikiran yang waras..tetapi kebangkalian untuk dia mendalami ilmu tidak dapat melekat..ibarat masuk telinga kanan, keluar telinga kiri..tetapi dia menggunakan sebaik mungkin anugerah yang diberikan kepadanya untuk berkongsi tenaga, sebaik-baik pujian adalah ringan tulang.

apa salahnya membantu...dermakan tenaga tanpa mengharapkan balasan..ilmu di dada sebanyak mana sekalipun kalau tidak dapat meringankan beban orang dalam kesusahan tidak berguna... sedangkan duit dalam tabung sanggup dikeluarkan apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan tenaga yang sekangkang kera.

Terima kasih kerana menbaca entri ini :)Post a Comment

Artikal terkini dari Babab.net