August 2, 2013

Apa Kisah Akhir Ramadhan Kareem

Assalamualaikum


Alhamdulliah setelah beberapa hari tidak mengeluarkan entri, baru hari ini berkesempatan menulis.kalau boleh nak saja menaip hari-hari tapi hanya dengan  izin-Nya. Nampaknya ramadhan kita semakin dipenhujung dan insha-Allah syawal bakal menjemput kita tidak lama lagi.

bila dah akhir-akhir ramadhan nie aku lihat jemaah masjid kian berkurangan..kemana semua? seelok-eloknya bila masuk 10 malam terakhir ramadhan nie lah peluang bagi kita untuk mengerah tenaga dan mengorbankan masa tidur untuk beribadah kepada Allah.

dugaan bagi kita ketika 10 malam terakhir nie apabila masa ini lah barangan yang dijual secara murah-murahan, lelongan sana sini..sehingga membuatkan kita alpa untuk manjalankan ibadah. kalau siang hari sibuk bekerja, malam pula nak keleluar shopping raya..maklum saja lah bonus dah masyuk..dan masa ini juga kita baru berkesempatan untuk keluar shopping bersama keluarga atau kekawan.

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

"Barangsiapa beribadat sesaat pada malam Qadar, kira-kira selama seorang penggembala memerah susu kambingnya, maka adalah lebih disukai Allah daripada berpuasa setahun penuh. Demi Allah yang telah mengutus daku dengan hak menjadi nabi, sesungguhnya membaca satu ayat dari al-Quran pada malam Qadar adalah lebih disukai Allah daripada mengkhatamkannya pada malam-malam yang lain."

besarkan pahala kita dapat kalau kita mengidupkan malam-malam terakhir. korang rasa macam mana? rugikan..since kita tidak tahu  adakah ramadhan akan datang kita masih ada? masha-Allah ruginya.


Post a Comment

Artikal terkini dari Babab.net