December 29, 2014

Pemeriksaan Fizikal, Temu Duga Penolong Pegawai Pengutkuasa N27



Assalamualaikum,

Finally aku update juga entri mengenai panggilan temu duga Temu Duga Penolong Pegawai Penguatkuasa N27. sambungan kononya..haha. Alhamdulliah dan terima kasih kepada yang sudi berkunjung ke blog kakikerja.

Firstly I would like to say congratulation! to all coz, you guy’s terpilih untuk di panggil menjalani pemeriksaan fizikal, temuduga and so on terutamanya ‘freshly’ calon baru…(harr, gedik pulak jadinya )yang bakal di panggil awal tahun 2015, insha-Allah.
 


Dahulu, (macam dah dah berabad kan) Aku pernah menjadi seperti salah seorang dari korang..dedo nyer hanya Allah swt saje yang tahu.. godek internet, baca apa yang patut dan tawakal..macam korang sekarang mesti duk google cari tip temu duga ke apa kan…hurmmm tahu dah…

Dari pada pengalaman yang pernah aku lalui..aku bermula dengan pemeriksaan fizikal pastue exam pastue temu duga pastue calon simpanan dan sekarang Alhamdulliah dapat juga kerja.. Cuma korang nampak sedikit berbeza dariapa yang aku lalui sebelom ini..

Okey.. meh aku kasi tip dari pengalaman aku dulu.. mana tahu berguna sedikit sebanyak ke pada korang yang baru pertama kali menjalani sesi temu duga..

Persiapan fizikal -sebelom melangkah ke kawasan pemerikasan fizikal make sure badan korang kuat dan bersemangat.. kalau sempat pergilah bersenam ke apa yang patut dulu sebelum hari pemeriksaan.. gigih juga nak lari pusing padang beberap apusingan, sit-up segala bagaikan.. hard core weii..

Persiapan mental- ini aku lemah sikit huhu, tapi korang bacalah apa yang patut mengenai skoalan yang bakal di tanya nanti.. okey?  Good!

Persiapan dokumen - dokumen harus lengkap sebagaimana yang dikehendaki.. nanti jangan pula ada yang lupa ke apa..dan ingat dokumen samasa pemeriksaan fizikal dan temu duga berbeza.. harrrr sila perihatin yerr

Pakaian – semasa hari pemeriksaan fizikal korang diminta pakai baju sukan kan.. so berbaju sukanlah korang ketika itu..

Pakaian ketika sesi Temu Duga-  nanti pakailah hansome sikit.. rambut kasi kemas bagi kaum adam,  kaum hawa pula pakai tu biarlah sopan dan kemas.. mack-up sikit..dan sembur wangian sikit.. hurmm sila jaga eh wangian korang tu jangan sampai pegawai penemuduga korang nanti tegur.. hak hak hak

Etika semasa masuk ke bilik Temu Duga –  Haarr korang ingat masuk bilik temu duga boleh main masuk macam tu je… mana boley bro....meh aku kasi tau.. first, ketuk pintu.. lepas ketuk agak- agak dyeorang suh masuk, korang masuk la.. then, ini cara aku dulu okey hurmmm segan lak rasa..berisalam   “Assalamualaikum.. Tuan/Puan”..harrr cam tulah.. kata penguatkuasakan.. lepastue letak dokumen korang atas meja kemudian duduk.. masa tu korang kena berlagak cool. .jangan gelabah  tau.. gagap gagap semua tu tak nak.. releks je..cakap masa tu pun stedy je.. jawab bila di aju kan soklan dengan tenang.. insha-Allah.

Tip tambahan bagi yang tengah belajar.. kalau dyeorang tanya korang masih belajar atau tengah bekerja.. cakap tengah bekerja.. jangan bagi tau kerja apa… kalau dia tanya juga cakap la kerja part-time ke, bantu mak ayah kat kampung ke,  menganggur boleygak.. hahaha

Dan tip paling terakhir adalah berdoa kepada-Nya agar dapat pegawai yang bakal menemuduga korang nanti baik-baik orangnya, di lembutkan hati mereka ketika soal jawab, mana tahu nanti dapat pegawai yang ‘sporting’.. insha-Allah.

aku harap tip ini dapat memberi gambaran awal serta persedian awal bagi calon baru pertama kali dalam proses temu duga yang bakal berlansung..okey? Good! insha-Allah dapat..
 

December 17, 2014

Hari Bekerja

Assalamualaikum

Semenjak bergelar pekerja upahan yang takder taraf nie..balik umah je mesti nak toto..harr, bukan katil tau..toto..disebabkan aku nie boleh dikira sebagai pekerja upahan..makan gaji lol, hidup pun tak berapa nak terurus..tidur pun pakai toto je..

Ini kalau pamely aku datang melawat tengok kehidupan aku kat sini, mau nye dibelikan apartmen..hahah berangan kemain qo ado? 

Sebagai seorang yang masih maru dalam dunia pekerjaan nie,.newbie kate kan..aku kat sini macam layang layang terputus tali… STRESSSSSSS TAU TAK! ..tapi disebabkan aku masih baru disini, aku hanya mampu menurut kata.. humble gituu

Aku kan kalau mood bangun pagi tak malas 7.40pg dah terpacak depan meja dah..nampak tak kegigihan  aku bekerja..tapi sampai waktu balik pukul 5ptg dah terpacak depan thumbprint..haha mana mampu nak kerja lebih masa..

Moral of the story sekali pun kita dah ada pengalaman, pengatahuan, ilmu dan sebagainya..selagi kita bergelar pekerja baru atau apa saja yang ‘baru’ atau ‘newbi’ janganlah kita meninggi diri..dengar dan turuti apa yang mereka katakan..ilmu susa nak dapat dari orang yang baru kita kenali mahupun dari apa yang kita pelajari..orite opismate suh photostat jap.. errrr ilmu juga tu..bye

December 16, 2014

Apo Cerito Sekarang



Assalamualaikum

Lamonyoo aku menyepi..ada yang masih mengigati diri ini kah? Hurmm,, semenjak dari cuti semesta lepas baru sekarang nak kembali update blog.. kesian kat blog nie dapat owner yang susah nak melekat kat blog sendiri.. sadisweii

Banyak perkara yang dah berlaku pada diri ini sepanjang ketidak-updatetan ( kemain ayat ) dalam dunia blogging nie..dan Alhamdulliah banyak juga apa yang dipinta, dihajati dimakbul kan oleh-Nya. Sesungguhnya Allah s.w.t Maha Mengatahuhi segalanya dan sebaik baik perancangan datang dari -Nya.

To my lovely friend, housemate, classmate at unisza, sayang sayang group  dan semua yang mengenali diri ini,.. aku harap korang juga memperoleh apa yang diikehendaki selama ini dan perkenalan kita tidak berhenti begitu sahaja, walau berjauhan wassappkan ado, inikan pula facebook yop...okey tak yah nak touching sangat kat sini, jiwa mau kental, hati mau kuat.


Orite!..let’s fresh our mind, let’s make something new and let’s start  a new life.. InshaAllah.

Artikal terkini dari Babab.net