May 13, 2014

Punctuality Dan Kaitan Dengan Komitmen Masyarakat Sekaliling

Assalamualaikum


Kita dididik untuk menjadi manusia yang tidak lebih dari manfaatkan masa sepenunya..dari kecil sehingga memasuki alam pekerjaan kita tidak lari dari peraturan masa yang telah ditetapkan..sebab itu semua untuk mengajar kita menjadi manusia yang berdisiplin terhadap masa.

manfaat image dari google
Sekiranya kita dapat menepati masa yang telah kita janjikan..itu adalah lebih baik dari membuang masa orang lain. Dalam perniagaan sekiranya kita telah membuat temu janji dengan customer, dan kita berjaya menepati masa kebarangkalian untuk kita maju dan berjaya adalah tinggi.. customer tidak suka mereka dibuang masa..sebab bagi mereka, kita memerlukan mereka..kita perlu menepati masa mereka..

Sama juga dengan tenaga pengajar let say.. pensyarah.. as a student ipt, kita diberi date line untuk submit report atau apa saja tugasan mengikut tarikh yang telah ditetapkan.. kalau kita gagal menghantar kerja yang dijanjikan itu mean kita gagal untuk menepati masa kita sendiri..bagi pensyarah..date must be going on..markah tetap berjalan..lambat sahari markah mungkin akan dipotong..korang nak ke…

But, what if kalau pensyarah dah buat satu perjanjian dan telah menetapkan date line perjumpaan tersebut..tapi sayangnya mereka cuai dalam masa yang telah mereka sendiri tetapkan banyak kali plak tu.... 

okey itu pun dikira membuang masa pelajar..i know u lecturer…u boleh masuk suka hati u..but tolong la..kami si student nie pun ada kerja lain juga…bukan satu je subjek setiap part yang kami belajar.

Punctuality..sama sama kita respet dan hargai masa yang telah diberikan..



p/s: Selamat hari ibu kepada insan kesayangan ku,..dan rakan blogger yang bergelar ibu.. for those yang bergelar wanita ketahuhilah..kaum adam perlukan anda yang bergelar ibu, mak, ummi dan isteri..  love you so much..  J





Post a Comment

Artikal terkini dari Babab.net