January 28, 2014

Ilmu Blogspot Blogger Malaysia

Assalamualaikum

Sememangnya ilmu blogspot sangat luas..seluas mata yang memandang..kalau dulu aku rasa ilmu blogspot semudah makan kacang sambil layan Ariana Rose tu je..ambil satu, makan dan makan lagi..sudahnya aku tercekik jugak..harr, begitulah juga ilmu blogspot..dalam kita merasa ia sudah mencukupi untuk kita, sebaliknya tidak..banyak lagi ilmu yang yang tidak diketahuhi dan perlu dipelajari..

#- Tahukah kita wujudnya ‘broken link’ dalam blog kita? Apakah benda itu? Cam mana nak bersihkan/ buang kerosakan link? Meh sini baca..

Kalau sebelum nie aku tak tahu pun terdapat link rosak pada blog aku..sehinggalah aku menemui beberapa entri yang dibuat oleh rakan-rakan blogger mengenai kerosakan link..

Broken link atau pautan rosak/mati adalah pautan atau direktori yang tidak dapat dicapai, sama ada termasuk dalam kategori: http 403, http 404 - not found http 500 - internal server error, network - dns lookup error dan selainnya”-search by google

Pautan rosak boleh berlaku dari penganjuran apa jenis segmen yang telah dibuang dari blog oleh penganjur atau kita sendiri , juga boleh berlaku apabila pemilik blogspot bertukar kepada domain , pertukaran link iklan dan banyak lagi.

Korang boleh rujuk di FreeBroken Link untuk mengatahui jumlah kerosakan link atau klik Tutorial Cara Buang Link Rosak  untuk melihat cara membuang link yang rosak dari blog kita.



#-Review blog..indah khabar dari rupa..

Review blog bukan setakat buat tinjauan luaran semata-mata. Ia memerlukan kesungguhan dan masa untuk menyesuaikan diri dengan pemilik blog untuk direview..sebelum nie pernah dibincangkan Keseronok Bila Blog Kita Di Review, Tapi nak tahu? Klik je pautan itu.

Antara contoh review blog yang sangat ohsem, korang boleh klik banner blog MamaNiza


atau banner blog Saudara Bin Muhammad


Review yang baik dan berjaya mampu menarik pembaca untuk berkunjung ke blog kita..mungkin juga boleh menjadi pengikut blog..banyak contoh yang boleh diteladari dari kedua blogger ini melalui penulisan mereview blog orang lain.

#-Tingkatkan pageview dan tambah kenalan melalui ping blog!..

Ping blog atau kongsi link blog boleh meningkatkan pageview dan menambahkan kenalan..bagi newbie cara sebegini sesangatlah berkesan untuk mewawarkan kepada blogger lain akan kehadiran kita dalam duni maya ini.

Cara perkongsian boleh di buat melalui pelbagai cara mudah..semudah jari menaip katakan..antaranya menggunakan khidmat ping.je , blogr.my , ping busuk atau menggunkan khidmat group blogger di facebook seperti kelab emas putih dot com  atau Denaihati Network  atau korang boleh klik pautan ini untuk mengatahuhi group blogger di facebook.

Kekangan masa membataskan usaha gigih aku untuk mendalami ilmu blogspot secukupnya..hanya skadar mengatahui perkara-perkara umum dalam dunia blog seperti teknik SEO, ilmu tutorial , coding cod HTML dan beberapa lagi..

diharap dengan perkongsian ini dapat lah sedikit sebanyak membantu rakan-rakan blogger..terutamnya newbie.. because aku dulu pun merangkak seperti mana korang yang baru memulakan diri dalam dunia blog..Thank You..you


Kontes Ilmu Blogspot Blogger Malaysia dianjurkan oleh HASRULHASSAN.COM dan ditaja utama oleh Blog Hebat Syuhada1981.com, Dikbee.com, AbangEnsem.com, EjamOthman.com, Saji.my serta ditaja bersama oleh Blog Mesti Baca Babyaimacomel.blogspot.com, MawardiYunus.com, MiziSempoi.com, DindaMaisarra.blogspot.com, Ecadwinkyasha.com, Terbaek.net, DuniaFarisya.com, Paly.my, Phat.my dan Blog Ieta. Kontes Hadiah Utama Tunai RM400 disokong KomisenJobdirumah serta iBiasiswa.my.
Post a Comment

Artikal terkini dari Babab.net