January 27, 2014

Bila Hati Disakiti Dengan Siapa Kita Hendak Mengadu

Assalamualaikum

Zaman kanak-kanak aku dahulu tak der perasaan lain selain gembira, gembira dan terus gembira sampailah menangis yang dapat hentikan perasaan gembira.

Setiap hari pula banyak habiskan masa bermain dengan geng-geng kampung..dah tak fikir makan minum..dapat bermain dah  kenyang kata nya..paling best..bila mak turut suh balik..boleh pula nyorok bawah rumah..kalau tak harus kena bedal  Haha..

Bila dah besar panjang..memacam perasan datang menyelubungi secara misteri..sedih, marah, malu getik bagai kan..tambah lagi bila muncul facebook nie bertambah-tambah perasaan kat status tu..feeling excited , feeling Annoying , feeling love bagai kan..

Tapi pernah tak kita berfikir dengan siapa kita akan mengadu bila hati kita sedang bersedih..mengikut kitaran alam yang mendamaikan..yang belum 100% dicemari dengan adegan tak senonoh manusia Haha, kita pasti mencari makhluk Allah yang kita sanyangi.

Tapi siapakah mereka?

Tuhan Pencipta Alam


Bila hati kita sedang bersedih atau tengah disakiti..pendekatan paling dekat ialah kembali kepada fitrah kita sebagai munusia..

doa merupakan senjata paling mustajab untuk kita mengubati hati kita yang dibelengu kesedihan diatas kesakitan yang kita alami..mengadulah setiap dari kita kepada-Nya akan masalah yang kita hadapi..kerana Allah menyukai umatnya yang selalu menadah tangan , bersujud dan berdoa kepada-Nya.

Ibu Bapa


Ibu bapa merupakan darah daging kita..manusia yang menyayangi kita dari hari pertama kita dilahirkan sehinggalah kita berbulu bagai..

Semestinya ibu bapa merupakan manusia yang paling dekat dengan perasaan kita bila kita disakiti atau ketika kita sedang bersedih..

Ada setengah tu ibu bapa dijadikan tempat melepaskan geram anak-anak..sebab? hanya mereka dan ibu bapa mereka saja tahu..

Adik Beradik


Honestly, tidak semua dalam bilangan adik beradik boleh dibawa mengadu..setuju? kalau tempat untuk bergaduh..aku rasa ramai kot..Haha

Memandangkan adik-beradik aku under kindergarten gitu.. sangat tak secocok dengan jiwa aku..

Kawan Atau Bff


Kawan rapat agak ‘rare’ untuk aku mengadu..geli weh..jiwa harus kental..tak kan kita nak tujuk kat sahabat cam geng-geng najwa masa buat persembahan AJL 28..Haha takder kena mengana.

har, geng cam ginih jangan buat ngadu Haha
Tetapi sepanjang aku bergelar mahasiswa nie..ada je housemate ke, classmate ke duk ngadu sesame sendiri.. ada yang post di facebook dengan bahasa-bahasa kisan..ada yang buat kata-kata motivasi kepada diri sendiri dan yang tak boleh belahnya boleh pula tuju kat orang yang disakiti…mungkin itu cara mereka untuk meluahkan ketidak pusan mereka..how know right?

kawan sekarja kalau kita mahu kongsikan bersama mereka untuk menyelesaikan masalah rasanya tak dermasalah..kita boleh minta pendapat mereka atau meminta pertolongan mereka jika perlu.



Well, menulis entri kat blog pun salah satu cara kita meluahkan rasa ketidak puasan hati kita..Cuma berpadalah dengan kata-kata manis..jangan pula sampai terkeluar kata yang tidak sesuai dibaca oleh lapisan masyarakat..




Terima kasih baca entri ini ^^








Post a Comment

Artikal terkini dari Babab.net