August 29, 2013

Pupuk Ikatan Kasih Sayang Sesama Blogger

Assalamualaikum

Warrhh..hati ini tak tenteram bila tidak dapat bukak blog..walau sehari sekalipun bagai bebulan lamanya..agaknya beginikah rasanya bila tak dapat update blog? kenapa perlu rasa sedemikian rupa? dah macam desperate sangat aku dengan blog sendiri..hehe

Selalunya cita-cita menjadi keutaamaan..segala yang dilalui dan ditempuh merupakan proses membentuk masa hadapan..tetapi kewajipan sebagai umat islam tidak diabaikan dan menjadi keutamaan.

Bila hendak menulis dan melepaskan entri kepada ummun..selalunya aku akan baca dahulu berkali-kali agar entri aku tidak menguriskan hati mana-mana pihak. risau juga kan..kekadang aku menulis ikut suka hati dan selera aku aje hehe.

Taip dan simpan..aku lebih selesa simpan dahulu entri yang aku taip dan publish kan dua tau tiga hari kemudian..ini penting untuk blog aku kelihatan wujud dan berpenghuni..dan sentiasa dikunjungi..hehe ada ke orang nak datang kat blog nie.

Sungguhpun aku jarang update blog..tapi aku cuba untuk story kan apa yang sesuai dengan pendirian blog aku..dan cuba merapatkan ukwah sesama blogger.

Bila kelapangan dan tidak ada story yang nak dikongsi..aku prefer untuk blog walking aje..baca..komen..support iklan kekawan..dan juga stalk blog fames..ehhe

image Google
Semoga ikatan kasih sayang kita kekal sebagai blogger^^  mana yang tak pernah jumpa kita kenal kenalkan..mana yang dah kenal kita semai semangt ukwah dan erat-eratkan..

Terima kasih kerana baca entri ini^^


August 28, 2013

Wordless Wednesday-Pray @ Masjid

Assalamualaikum

copyright dari Fb Universiti Sultan Zainal Abidin


macih kerana singgah^^

August 27, 2013

Widget Logo Merdeka Blog Nan- Lime

Assalamualaikum


Selamat semua..hari ini story aku mengenai...tu dia > nampak tak dekat bawah tuh ada logo sambutan kemerdekaan ke-56? oh yeah ini aku dapatkan dari blog brother Nan a.k.a jejaka jambu.

semalam admin blog Nan-Lime ada post mengenai logo kemerdekaan dan beliau telah mengajak kita untuk taruk logo ini pada blog sebagai tanda cinta dan sayang pada negara..ini kan aku dah cerita pada entri aku yang lalu mengenai semangat patriotic atau semangat hanya dibibir. seperti yang aku dah buat. nampak?.

untuk lebih syok dan semangatnya apa kata korang terjah blog brother Nan dan dapatkan widget logo kemerdekaan.

macih kerana sudi baca entri ini^^

August 26, 2013

Fahami Dan Mengerti Merupakan Pekerjaan Paling Sukar Untuk Dilaksanakan #1

Assalamualaikum

syukur rasanya kerana masih diberi ruang dan peluang untuk terus berdiri  dan melangkah dalam dunia blogging. dilkesempatan yang ada ini aku hendak mengajak blogger sekalian untuk sertai segmen giveaway fizizaidi with blogger  awesome.

Hari ini kita rasa kita kenal siap yang berada disekaliling kita..kita fahami kehendak mereka kita mengerti kemahuan mereka.kita boleh berkawan dengan sesiapa saja kita mahu asalkan kita rasa selesa bersama mereka..kita diberi pilihan untuk menentukan siapa yang berhak bersama kita asalkan kita senang bersama mereka.

"Fahami dan mengerti merupakan perkerjaan paling sukar untuk dilaksanakan "

Tetapi tidak mustahil suatu hari nanti kita akan ditingglkan tanpa titik noktah. Masa itu baru kita tertanya-tanya ada apa sebenarnya..apa yang sedang berlaku dan kenapa ini terjadi.



Macih kerana sudi baca entri ini^^

Senarai Peserta Segmen Giveaway Fizizaidi With Blogger Awesome!


 Assalamualaikum


Syukur Alhamdullih fizi dapat update senarai terkini peserta segman GA fizizaidi with blogger awesome yang telah sertai..dipohon agar semua paserta dapat blogwalking blog rakan -rakan kita yang sertai segmen ini^^good luck..


1. http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html




47. http://lienliedot.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
48. http://diarykirani.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
49. http://fizasaiza.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
50. http://norazhobbies.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html

51. http://dayangdeno.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
52. http://www.nazlee.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
53. http://norniwanie.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
54. http://biskutcelup.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
55. http://nanakimie.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
56. http://iqmareffendy99.blogspot.com/2013/08/giveaway-fizizaidi-with-blogger-awesome.html
57. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
58.http://ga-contestdansegmen.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
59. http://mamadarwiish.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fifizaidi-with-blogger.html
60.http://bidadarikayangan90.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html

61. http://daisyisland.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
62.http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
63. http://khirkarya.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizadi-with-blogger.html
64. http://blogmizzaiza.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
65. http://ourmemoria.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
67. http://aquadakauada.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
68. http://pustakawanceria.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
69.http://ifahpunyalifestory.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
70. http://jiesusanos.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html


71. http://www.bakul2011.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html         
72. http://dindamaisarra.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
73.http://threewordsmeaneverything.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
74. http://erynix.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
75.http://budaxxperasangoergus.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
76. http://lynnmunir.blogspot.com/2013/09/giveaway-fizizaidi-with-blogger-awesome.html
77.http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
78.http://miaduniaku.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger_8716.html
79. http://www.kisahemasputih.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
80.http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html

81.http://addasyuhadadisini.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
82. http://tengkubutang.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
83. http://mindakabur.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
84. http://insanbiasabiasa.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
85. http://ainimrashihah.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
86. http://rusukiri.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
87.http://munirah-serupasama.blogspot.com/2013/08/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
88.http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
89. http://www.tepakku.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger-awesome/
90.http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html

91. http://loveyoucontest.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
92. http://abdahnadhirah19.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
93. http://myblogsantai.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
94. http://alyadina.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
95. http://www.mhakimfaiz.my/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
96. http://sub.mhakimfaiz.my/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
97. http://www.mizisempoi.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
98. http://www.syuhadasalleh.my/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
99. http://permatacahayailmu.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
100. http://lalazarryn.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html

101. http://www.fatindiana.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
102. http://ceritaedohayra.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
103. http://inameowmew.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
104. http://queenamylia.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html
105. http://bakamino.blogspot.com/2013/09/segmen-giveaway-fizizaidi-with-blogger.html


anda yang seterusnya...



p/s : sekiranya terdapat link peserta yang tidak tersenarai..sila tingglkan komen dan link peserta di ruangan komen^^good luck.

Terima Kasih Daun Keladi

Assalamualaikum

Alhamdulliah, semalam bermula lah segmen GA pertama fizi bersama rakan blogger  yang sporting habis..kepada yang belum sertainya boleh ke pautan ini segmen giveaway fizizaidi with blogger awesome atau klik banner..

Tetapi disebalik penganjuran tersebut banyak perkara yang aku perlu lalui..memang berat untuk pertama kali adakan segmen ditambah lagi perlukan kerjasama yang betul-betul kuat dan mesra.

Semalam agak kelam kabut tambahan pula entri tersebut dibuat secara auto publish dan ketika tersebut aku tidak punya masa untuk bersama-sama segman itu dipublish kan.

Tetapi aku bersyukur, nasib menyebelahi aku segala masalah yang ada dapat diselesaikan..Alhamdulliah aku ditemukan dengan kawan-kawan blogger yang berhati mulia..yakini aku rata-rata blogger yang aku kenal merupakan senior dalam dunia blogging..kakak..brother...bawah umur aku mahupun yang sebaya dengan aku.

Pada yang sudi menyertai segmen ini terima kasih daun keladi..tiba masa untuk aku blogwalking pada blog korang untuk disenaraikan dalam senarai peserta..good luck^^


Macih kerana sudi baca entri ini 

August 25, 2013

PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY RBAIN

 
 banner dan entri di paku sehingga 30 ogos 2013
setelah 4 bulan menyepi tanpa sebarang segmen akhirnya kathy muncul lagi dengan SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN.kali ini kathy mencari bloglist untuk bulan September sehingga Disember 2013.semua akan di bloglist di Kathy Bloglist dalam kategori bloglist 4 bulan. namun ada syarat2 yang perlu di penuhi untuk melayakkan anda menjadi bloglist kathy iaitu 
1. mempunyai blog dan aktif update entri.buat entri segmen bertajuk PENCARIAN  BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY RBAIN
 2. follow blog INI dan INI 
3. add G+ 
4. like fanpages 
5. setiap penyertaan akan di bloglistkan setelah segmen berakhir. dua orang peserta bertuah yang di pilih secara random akan di review blognya dan menerima hadiah misteri dari kathy.
 6. segmen bermula pada 25 Ogos 2013 sehingga 30 Ogos 2013 jam 11.30 malam.JOM PAKAT JOIN RAMAI2. 

August 24, 2013

semangat patriotic atau semangat hanya di bibir?

Assalamualaikum
hellooo Malaysia..welcome to my wold..welcom to my life..haha tak pasal je..cik akak..cik abang..adik-adik tahu ke idak tinggal seminggu lagi Negara kita bakal manyambut hari kemerdekaan?..Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-56.- Entri ini tidak berunsur politik hokey^^

So..apa motif aku tulis tajuk entri pasal semangat patriotic atau semangat hanya di bibir?..

Semangat bagaimana yang ingin di tunjukan kepada Negara tercinta kita?..Dulu masa aku sekolah bila tiba hari kemerdekaan aje..banyak aje selogan Cintakan Negara, Sanyangi Malaysia..tapi aku ambil tak kisah aje..sebeb lahir-lahir je dah bersenenag lenang..happy macam tu je..hehe

tapi bila dah meningkat dewasa barulah aku faham erti kemerdekaan yang selama ini aku ‘wat do now’ maksudnya buat tak tahu lah. Kan, bila aku melihat Negara yang masih bergolak..perang sana sini..tiba-tiba terbit dari hati aku betapa bertuahnya lahir di Negara tercinta ini..hurmm patut la warga asing nak sangat tinggal lama-lama kat Malaysia..sebab aman, insya-Allah..selagi kita hidup dalam bersatu padu kita akan menikmati nikmat yang Allah berikan ini.

Sebenarnya aku tak habis tulis lagi nie..ambil masa sikit untuk baca entri ini..pleass dengan muka comel sebenarnya apa motif aku tulis mengenai semangat patriotic atau semangat hanya di bibir..aku tidak lah arif mengenai sejarah tapi aku juga tidak lah terlalu buta sejarah..sebab dulu subjek sejarah selalu buat aku mengantuk huhu..

Adakah kita menunjukan semangat cintakan Malaysia dengan mengibarkan bendera pada bangunan, kereta, rumah dan bagai..

Atau menyuarakan hasrat dan harapan kepada seluruh rakyat Malaysia dengan menulis status pada mukaBuku, twetter, blog bagai..dan menTag pada perdana menteri serta badan-badan kemerdekaan..ini  kena kat batang hidung aku weh..

Mungkin juga datang berkumpul di padang kemerdekaan pada 30 ogos untuk menyaksikan konsert serta bunga api manakala pada kesokan harinya melihat perarakan kereta-kereta berhias, perbarisan, pertunjukan jet bagai..

Dan mungkin meminta budak-budak sekolah menulis surat kepada perdana menteri mengenai hasrat dan harapan untuk rakyat dan kesejahteraan Malaysia..

Mungkinkah juga mengadakan persembahan dari pelajar sekolah untuk menunjukan kecintaan kita kepada Malaysia..

Dan, mengadakan pertandingan syarahan kemerdekaan..syair..pantun atau mencipta rekod bagi jalaur gemilang terpanjang atau terbesar dimalaysia..

Dan, mengadakan pertandingan mencipta pakaian kreatif, mencipta banner, mencipta logo dan bagai..

Dan, menjemput penceramah jemputan untuk kesedaran mengenai hari kemerdekaan Malaysia..

Apa-apa pun pupuk lah semangat kemerdekaan dalam diri dan laungkanlah semangat kemerdekaan sebagai bukti cintakan Negara. Walaupun kita lahir dalam Negara yang telah aman dari penjajah janganlah kita pula pada jasa-jasa pejuang yang telah bersusah payah, sangup bermati-matian untuk keamanan anak cucu..hargailah dengan menjaga keamanan Negara agar kita dapat menjalani ibadah dengan tenang.

Peach yo^^ macih kerana sudi baca entri ini.



August 22, 2013

Beza Orang Pandai Dan Kurang Pandai

Assalamualaikum

chak!..chak!..selamat membaca duhai ulat buku.. Tambahkan ilmu kamu didada untuk kegunaan dunia dan akhirat kelak..siapa ulat buku disini?..membaca dengan pelbagai variasi buku..tak kira lah koleksi lawak, isu-isu semasa, ilmiah, manu masakan dan banyak lagi. rajin betul uoll

aku nak kongsi apa yang terlintas di benak hati aku sekarang hari ini iaitu beza orang pandai dan kurang pandai..versi aku sendiri...ada sesetengah orang, dia memang pandai..dia hanya pandai dengan ilmu yang dia pelajari, ilmu yang dia dalami..sayangnya dia mengalami kegagalan dalam menjalani kehidupan seharian sebagai manusia yang dianugerahkan tenaga, fizikal yang sempurna dan bahagian lain yang patut aku tulis.

bagi orang kurang pandai pula, memang betul dia dikurnikan akal fikiran yang waras..tetapi kebangkalian untuk dia mendalami ilmu tidak dapat melekat..ibarat masuk telinga kanan, keluar telinga kiri..tetapi dia menggunakan sebaik mungkin anugerah yang diberikan kepadanya untuk berkongsi tenaga, sebaik-baik pujian adalah ringan tulang.

apa salahnya membantu...dermakan tenaga tanpa mengharapkan balasan..ilmu di dada sebanyak mana sekalipun kalau tidak dapat meringankan beban orang dalam kesusahan tidak berguna... sedangkan duit dalam tabung sanggup dikeluarkan apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan tenaga yang sekangkang kera.

Terima kasih kerana menbaca entri ini :)



August 21, 2013

Segmen Gempak Mieza Jhaa K.

Assalamualaikum


Assalamualaikum bloggers.. Akhirnya segmen yang dijanjikan dan ditunggu-tunggu tiba jua. Ini adalah segmen pertama saya yang diharapkan agar segempak tajuknya. Bermula hari ini pukul 1:00 tgh hari dan berakhir pukul 1:00 tgh hari esok. Anda semua dijemput join.

Syarat-syarat penyertaan :
1. Add to circle Google+ Mieza Jhaa K dan like Fanpage Mieza Jhaa K
2. Buat entry bertajuk "Segmen Gempak Mieza Jhaa K"
3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publish entri.
4. Tinggalkan URL entri di kotak komen.

Ganjaran Segmen : 
1. 10 blog bertuah yag dipilih sendiri oleh saya akan direview salah 1 dari entri terbaik mereka. Kepada yang terpilih nanti, sila tinggalkan URL entri terbaik anda.

2. 25 blog yang bertuah berpandukan RANDOM.ORG akan diletakkan di dalam bloglist khas bermula 23 Ogos hingga 23 September 2013. Dan kepada yang bertuah nanti diminta agar meletakkan blog Mieza Jhaa K ke dalam bloglist anda juga.

Jom kita meriahkan segmen ini.


September Giveaway by www.cikyaya.my


klik banner untuk join

Assalamualaikum semua, lama rasanya tak buat GA yang disponsor 100% oleh diri sendiri. So Yaya decide nak buat jugak dan inilah hasilnya. Okay jom tengok syarat yang mudah lagi simple. Syarat-syaratnya :-

  1. Follow blog Yaya dan jangan lupa like page Yaya yang ada kat sidebar tu ye sayang ^_^.
  2. Then klik [ 1 ], [ 2 ], [ 3 ]  (jujur ye sampai habis loading).
  3. Copy paste kod dibawah dan buat tajuk "September Giveaway by www.cikyaya.my"
  4. Tinggalkan link dibahagian komen entri ni sahaja ok ^_^
SENARAI HADIAH : 

tempat Pertama, kedua dan ketiga = button bagde dan sebuah novel
10 peserta bertuah = button badge dan buku ilmu agama
5 peserta bertuah = topap RM5 (digi, celcom, maxis)
hadiah akan bertambah jika penyertaan memberangsangkan.

#button badge (limited edition dari www.cikyaya.my)
senarai peserta akan diupdate 8 Sept 2013 ok

Wordless Wednesday- R4BIA

Assalamualaikum

perkongsian dari mukaBuku

Dalam bahasa Arab, Rabi'ah/arba'ah bermaksud Empat. Rab'ah (angka 4) dijadikan sebagai simbol keteguhan, kekuatan, perlawanan dan persatuan untuk seluruh dunia yang mencintai kebebasan.

Simbol 4 jari sebagai simbol untuk mengenang markas demonstran Pro Mursi di Rabi'ah yang telah dihancurkan oleh tentera junta. Simbol 4 jari untuk menunjuk ikon Rabi'ah. 

Simbol 4 jari ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Turki, Recep Tayip Erdogan mulai Sabtu semalam (17 Ogos 2013) setelah mengecam keras pembantaian yang dilakukan tentera junta Mesir yang terjadi pada hari Jumat dan Sabtu di Ramses Square dan Masjid Fatih yang dikepung tentera junta.

Tujuan avatar simbol #R4BIA dipakai oleh penyokong Morsi di media sosial seperti facebook dan twitter sebagai bentuk solidariti dan kepedulian terhadap apa yang berlaku di Mesir. Selain menimbulkan kesedaran orang ramai supaya lebih cakna mengenai krisis di Mesir sekarang ini.

August 20, 2013

Review Segmen GA Blog Fizizaidi

Assalamualaikum

Alhamdulliah rasanya sekarang sudah sampai seru untuk fizi mengadakan sebuah segmen..ini merupakan segmen ketiga dari blog fizizaidi dan juga merupakan segmen pertama bagai katagori Giveaway.


kalau sebelum ini segmen  Follower dan segmen  Bloglist itu sendiri dibuat sesorang je..Alhamdulliah segmen ketiga bakal berteman dengan beberapa blogger..insya-Allah

**semoga perjalanan segmen akan datang ini berjalan lancar dan mendapat sokongan dari kekawan blogger seluruh alam^^


August 19, 2013

Adakah Korang Workaholic?

Assalamualaikum

image google

Monday blues kembali dengan mood raya yang masih melekat..apa nak buat hidup perlu diteruskan..kalau tidak bekerja bagaimana nak kasi anak isteri makan..macam aku ada isteri pulak..nak aje tulis pasal anak isteri..no experience, no word to say..tunggu sampai seru nanti baru kecoh nak tulis pengalaman kawen..pastu pengalam berumah tangga..pastu pengalaman dapat anak baby sulong…pastu pengalaman jadi suami mithali…anak kawen..dapat cucu..masa tu larat lagi ke nak menulis? Insya-Allah semua dengan izin-Nya.

Walaupun anda seorang workaholic..tetapi tanggunjawab kekeluargaan kita jangan dilupakan..jangan jadi seperti sesetengah orang..waktu cuti ummun pun nak bekerja..maklum saja lah bekerja pada cuti ummun nie upah dua kali ganda dari biasa..peluang diambil sebaik mungkin.

aku faham..itu dipanggil komitment kerjaya..tambah-tambah lagi bekerja yang memerlukan persediaan 24 jam seperti kakitangan hospital, bomba dan lain-lain.

Tapi amatlah rugi peluang berkumpul beramai-ramai dengan sanak saudara terlepas..nak kumpul ramai-ramai bukan selalu..setahun sekali je..kalau bukan berkumpul pada waktu raya..bila lagi?  Hari kamu cuti..yang lain pulak tak dapat cuti.


Terima kasih kerana sudi baca entri ini =)

August 18, 2013

Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini hanya untuk hari ini sahaja, Ahad 18 Ogos 2013 bermula dari jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malamMia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Aku Bukannya Kedekot

Assalamualaikum

Setelah lama bercuti..rasanya tinggal beberapa minggu saja lagi untuk kembali kehidupan sebagai pelajar..sekarang nie pun otak dah tepu, tangan dan keras sebeb dah lama tak melukis dan mewarna.

Sepanjang aku berada dalam bidang rekabentuk industri aku mempelajari banyak perkara di luar kotak pemikiran aku..kekadang aku melukis atas sebab belajar..minat tu ada, inginkan kepuasan dan yang penting nak dalami ilmu..sebab bukan senang orang nak berikan ilmu kalau bukan aku sendiri yang mencarinya.

Tak banyak rasanya hasil kerja aku yang aku publishkan terutamanya  bagi design product, furniture sebab aku tak nak orang ciplak atau tiru design aku..hallow,..aku bukannya kedekot hokey!  Itu koleksi peribadi..simpanan untuk mohon pekerjaan kelak kekek =)


Ini hasil seni aku yang paling gigih aku buat…masa aku melukis lukisan ini kat bilik, kat asrama semasa aku di politeknik Ibrahim Sultan atau dulu masa kau belajar dipanggil poliJB. Aku tampal kertas ini yang keras dan besar ini kat dinding..lukisan nie saiz A2 besar ooo..masa aku ambil nak siapkan lukisan nie lebih kurang sebulan uolls..nak buat hari-hari memang tak sempat la..banyak lagi lukisan lain yang harus disiapkan. Tangan dan muka aku masa tu penuh dengan contengan arang.


Kedua-dua lukisan ini aku mula buat semasa aku di semesta 1 tempat aku belajar sekarang..ini kira subjek pengenalan..aku harus melukis menggunakan pelbagai media..dah seperti pelajar grafik kan..sedangkan aku belajar design industri ..cam tak der kena mengena lalala ..tapi itulah hakikatnya..okey kalau korang pencinta  alam cuba teka apa yang aku lukis?..^^


Nak lukis yang ini bukan kemain lagi ambil masa lama..sebabnya aku tak pandai menggunkan water colour..itu pun aku campur dengan colour pencil bagi menampak effect..err,..effect la sangat..seperti yang aku cakap tadi aku ambil industrial design bukan graphic design so ini memang lari dari bidang haku ku.


Tengok tu 3 kali ganda besar lukisan tu..aku rajin kan diri aku bingkaikan hasil kerja..buat kenang-kenangan kelak. Sebab setiap gambar ada cerita disebaliknya. Aku pasti sesiapa sekali pun yang berkarya tak kiralah apa-apa jenis karya pasti mahukan hak milik atau patent....penat ooii perah otak dan tenaga untuk menghasilkan karya yang baik. Tapi hasilnya berbaloi hanya Allah yang tahu =)

Terimakasih kerana sudi baca entri ini^^


August 17, 2013

Mengimbau Kembali Kisah Pelajar UIA mimpi Jumpa Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum


Ingat tak lagi kisah dari seorang hamba Allah  S.W.T yang dipilih untuk bertemu Rasul kesanyangan kita, Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat Nabi dalam mimpinya. Sebenarnya berita ini telah tersebar sejak beberapa tahun lepas setelah video mengenai seorang pelajar UIA bermimpi berjumpa Rasulullah S.A.W dimuat naik dan mendapat banyak reaksi positif dari masyarakat islam mengenai kisah tersebut..


Sengaja aku post kembali kisah ini..mungkin ada diantara kita yang tidak tahu atau baru tahu atau sudah khatam mengenai kisah ini..hikmahnya? mudah- mudahan ia menjadi inspirasi dan teladan yang baik buat diri kita kerana siapa lagi yang akan membantu diri kita kalau bukan  diri kita sendiri.

“Article nie dari email.. di bawah ini satu article yg amat mengharukan jiwa, salah seorang rakan saya yang juga ahli lembaga pengarah sekolah ilmi telah mengirimkannya kepada saya. Bila membacanya, terasa juga akan keindahan kisahnya, mungkin ia lebih berkesan lagi, kalau dipanjangkan kepada rakan-rakan melaui blog saya ini. Semoga penulis article dan juga teman yang terlibat dengan kisah ini, memberikan saya keizinan menerbitkannya. 

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani YaAllah lancer jari ini menaipkan sebuah pengalaman yang amat berharga dari seorang insan yang di pilih Allah untuk berjumpa Nabi SallaLahu’alaihiwas allam melalui mimpi hari khamis,16 Rejab 1427 Hijrah bersamaan 10 August, 2006. Nama yang terpilih oleh ayah beliau Syamimi yang bermaksud ‘kesayanganku’ , gelar nabi pada putri kesayangan baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah-mudahan suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kensayangan Rasululluah SallaLahu’alaihiwas allam. AlhamduLliah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik beradik. 

Alhamduliah, Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas di dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun untuk habis menghafal 30 juzuk kalamullah ketika di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri untuk memenuhi harapan ibu ayah beliau yang mengharapkan ada si kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggunjawab ini untuk menjadi contoh kepada adik- adik, Subhanallah. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi’ dengan ustaz di sebelah rumahnya di sana. 

Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-undang Syariah di Universiti ana InsyaAllah. Akak ni memang di uji dengan sakit yang tak tau apa punca sejak lebih setahun yang lalu. Sakitnya rasa seperti di tikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sudah sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu yang tak pernah sembuh pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya. Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Dah lama dia tak daya ke kelas sebab sakitna membuatkan dia tak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera akannya hingga susut badannya hamper 13 kilo. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu’ 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu’ itu di jaga sbaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari. Hari-hari yang di laluinya beliau penuh dengan membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yang teus-terusan menyakitinya.

Diceritakan makhluk-makhluk tu akan mengganggunya terutama waktu sebelum subuh, waktu zuhur dan waktu maghrib. Beliau dan banyak berubat di merata tempat, di negeri kelahirannya, bejumpa doktor-doktor pakar, dengan ulama’ yang faqih sendiri dan akhir sekali dengan seorang lecturer si sini tapi beliau hanya mampu bertahan. Ustaz pasan, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al- Baqarah. Pagi khamis tu, beliau berniat untuk hadir kuliyah sebab dah lama tak mampu ke kelas. Beliau bangun kira-kira jam 4.30 pagi untuk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yang di gagahkan, beliau ke bilik air untuk berwudhu’ dengan memapah dinding dan apa yang mampu membantu beliau berdiri. Habis berwudhu’, beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yang menolak keras dari belakang. Masa tu beliau dah tak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik, beliau ketuk pintu dan rebah di bahagian depan bilik. Waktu tu, di sebabkan sakit yang mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, “Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aru redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat daripada RasuluLlah SallaLahu’alaihiwas allam sendiri”. Kemudian beliau pengsan. Sahabat-sahabat ke dalam bilik dan dibaringkan di sana. 

Waktu tu, sahabat-sahabat dah forward message pada kawan-kawan yang lain agar bacakan surah Yasin sebab beliau dah Nampak nazak. Semua dah sedia dengan nombor-nombor ahli keluarga beliau untuk di hubungi kiranya apa-apa berlaku dengan izin Allah. Kira-kira jam 11 pagi, beliau tidur dengan tenang dalam waktu qoilulah, dalam tidur beliau, beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dengan tangannya di qiam seperti dalam solat di tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya. Tiba-tiba dating seorang Hamba Allah denan wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hamper sekali, kira-kira 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah, indah sekali, tak dapat nak di gambar. Beliau tertanya-tanya, siapa orang ni, cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dengan hanya melihat wajahnya. 

Di rasakan seluruh kesengsaraan yang di tanggung selama ini lenyap begitu saja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, “Assalamu’alaikum, Ana RasuluLlah”, Subhanallah, baginda Nabi rupanya. Nabi memakai jubbah putih dan kain serban nabi berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau Nampak dengan jelas mata baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di  atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakana “Enti fil Masjidi” , -‘sekarang enti (kamu) berada di masjidku, masjid Nabawi’-. Allahuakbar. Kemudian Baginda Nabi sallaLahu’alaihiwas allam berkata: QalAllahuta’ala; “ InnaAllahama’ assobirin”,- sesungguhnya allah bersama orang-orang yang sabar’. Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan kalamuLlah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh ‘alam sememangNya Baginda sebaik-baik kejadian dan di ciptakan dengan penuh kesempurnaan. Nabi katakana (in lughatul ‘arabiyah, tapi kami terjemahkan), “ Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dengan sakit yang enti tanggung selama ini, dan dengan berkat Al-Quran yang enti pelihara di dalam hati enti, maka Allah bukakan hijab untuk enti Nampak ana” . ketika Nabi sebut Ya Syamimi, terlantas di hatinya ‘Ya Allah, Baginda kenal umat Baginda’. Ya RasuluLlah.. . waktu tu, di rasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yang begitu besar buat dirinya. Kemudian Nabi katakana, “sampaikan salamku buat sahabat-sahabat seperjuangan islam, insyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti”. Lepas tu Nabi kita lafazkan, “ ummati.., ummati..,ummati…”, dan beliau Nampak Nabi menangis dan beberapa titisan airmata Nabi yang suci mengalir untuk ummat Baginda. Kemudian Baginda Nabi pergi. Beliau merintih, “jangan pergi Ya RasuluLlah”, tapi Baginda tetap pergi.

 SubhanaLlah, walaupun kita tak pernah bersua dengan Nabi kita yang mulia, Baginda kenal kita dan sentiasa ingat akan ummat Baginda. Beliau katakana tak pasti, apakah bainda menangis kerana rindu kepada ummat baginda, atau mungkin saja baginda sedih dengan ummat akhir zaman ini atau tak tahulah, waLlahua’lam. .. sedar daripada tidur yang amat indah pengisisannya, beliau di kelilingi oleh kawan-kawan yang terdengar rintihan beliau dalam tidurnya “jangan pergi ya RasuluLlah.. .”. kemudian beliau pun menceritakan kepada para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam RasuluLlah buat ummat Baginda, salam dari Nabi sallaLahu’alaihiwas allam. 

Semua menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi kerana jarang-jarang ingat pada Baginda sedang kita amat terhutang budi pada Baginda Nabi. Lebih-lebih lagi kita sedar bahawa syafaat Baginda yang akan kita kejar di akhirat kelak. Ya Allah, waktu tu, takde kata yang lebih tinggi daripadakalimah Alhamdulillah untuk di rafa’kan pada Allah atas ni’mat yang begitu besar yang Allah barikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dengan ujian yan hanya sedikit berbanding insan-insan yang lebih berat di uji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yang lebih tinggi dari Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yang melimpah ruah. 

Ketika itu rasa sakit masih menular di tubuhnya Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi untuk kesakitan ini. Kemudian usai solat Zuhur, rasa yang beliau tanggung makin berat. Tak pernah beliau merasakan sakit yang sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa di tikam pada setiap penjuru tubuhnya. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, pada waktu beliau pukuk diri untuk tidak menangis. “ Apa sangatlah sakit yang aku tanggung ni berbanding nikmat yang Allah dah bagi untuk melihat Baginda Nabi sallaLlahu’alaihiwas allam’. 

Kemudian beliau tidur dan terus beliau rasakan berada di tempat tinggi yang biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakana “Ya Allah, apa lagi yang nak Engkau bagi buat hambamu yang hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah..”. kemudian dengan izin Allah, dating empat orang yang berpakaianserba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan, “Assalamu’alaikum ya Syamimi, RasuluLlah sallalahu’alaihiwas allam sampaikan salam buatmu. Kami utusan RasuluLlah S.A.W, “ Nahnu kuhlafa’ ar-rasyidin”. Ana Abu Bakar,ini Ummar Al-khattab, Uthman bin ‘affan dan Ali “. SubhanaLliah, Saidina Abu Bakar memperkenalkan dirinya dan ketiga-tiga sahabatnya yang mulia. Beliau Nampak, Saidina Abu Bakar, amat Lembut perwatakannya, Saidini Ummar dengan wajah ketegasan, Saidina Uthman memang cantik sekali dan Saidina ‘Ali yang aga kecil orangnya. Para sahabat mengatakan “ kami di utuskan oleh Baginda Nabi untuk membantu enti.” Kemudian keempat-empat sahabat Nai membacakan ayat 102 daripada surah Al-Baqarah yang bermaksud: “ Dan mereka mengikuti apa yang di baca pleh syaitan-syaitanpada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tapi syaitan-syaitan iulah yang kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yang diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan ‘ sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir’. 

Maka mereka mempelajari dari kedunya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang  (suami) dengan isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakan seseorang dengan sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli ( menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dengan sihir, sekiranya mereka tahu”. Selesai mambaca ayat itu, para sahabat nabi menghembus pada makhluk-makhluk yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar. Subhanallah, waktu itu terasa seolah-olah tubuhnya yang sakit dahuu di tukarkan Allah dengan tubuh yang baru. Hilang segala kesakitan yang dah lebih setahun di tanggung beliau dengan sabar. Kemuadian Saidina abu Bakar mengatakan, “inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar”. Kemudian, para sahabat  Nabi yang mulia pun pergi meninggalkannya. Selesai mimpi indah yang kedua ini, beliau bangun dari tidur dan terus duduk. 

Rakan-rakan sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dengan mudah. Kemudian sahabat-sahabatnya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan AlhamduLlah..dengan mudah beliau bangun berdiri dan berjalan di sekitar bilik. “ Ya Allah, penyakit ana dah sembuh..” semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu’. Dengan tubuh yang ‘baru’, beliau sujud pada Allah s.w.t “Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku manjadi hamba-Mu yang bersyukur atas nikmat yang telah Engkau berikan..” 

Beliau berpesan kepada kami; “ Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sangup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sangup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je sebilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yang mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggunjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik-adik dapat merasakan betapa beningnya hati ini.tapi itu tak mungkin an, mungkin ini bahagian akak, behagian kalian? Hanya pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakana, tak rugi kita bersabar…”

Artikal terkini dari Babab.net