February 28, 2013

Boleh ke putar masa ke zaman kanak-kanak

Assalamualaikum b.t.w

Pernahkah korang berangan angan untuk kembali ke zaman kegemilangan a.k.a zaman kanak-kanak dahulu..Tentu seronok kalau kalau dapat putarkan balik masa dan masa tuh apa-apa kekurangan dan cacat cela tentu korang akan perbetulan..


kalau zaman aku dahulu permainan yang sangat popular dan selalu aku dengan kawan-kawan,sepupu sepapa jiran tetangga dan seangkatan dengannya akan bermain guli,getah,game pijak kaki'papsi kola',lawan pemadam,lawan mini kad, kumpul stika pokemon, lastik burung, main gasing,doktor2,cikgu2,mandi sungai,mandi laut dengan kawan, kotak beracun..ehh..malu lah pulak nak bagitahu semua..rasanya banyak lagi kot permainan dahulu yang aku rindu nak main sekarang nie..tapikan usia mengatasi segala-galanya..itu lah kan kalau dapat putar masa macam si HAHA nie..ok aku dah mengarut...


Aku tengok sekarang ini budak-budak sekarang dah tak layan sangat permainan sebegini..semua nak main game kat dalam handphon, tablet, laptod dan macam-macam gajet...semua duk terkurung kat dalam rumah je..tapi okey jugak keselamatan diaorang save sikit kan..daripada duk merayap..tapi rugi lah diaorang tak dapat merasa game tradisional buatan tempatan..

Segmen : Hello Blogger Mesra 2013 By Cik Mira

Assalamualaikum b.t.w


Sawadii kharp..moh ler kita ramai-ramai join segmen cik Mira...boleh ler kita berkenal kenalan dan dapat tambah kawan kan..syarat pun mudah je lagi pun aku bukan senang nak join segmen kalau nak kena ikut syarat-syarat yang leceh bagai..nie..



Pembaca novel yang setia


Assalamualaikum b.t.w

Adakah korang suka membaca novel?..aku tahu kalau perempuan memang suka baca novel kan..tambah-tambah lagi novel bergenre cinta cintun nie,,tak kisah lah apa pun status korang kalau dah minat membaca memang tak lari dari novel kan..apa kata korang kenali sahabat kita yang telah aku interview baru-baru ini megenai tajuk entri aku kali ini..

Mula berminat membaca novel sejak berada dibangku persekolahan dan pertama kali membaca novel ketika berada di tingkatan empat membuatkan Aisyara Binti Mohd Zarir 23, terus berminat kepada novel yang dibaca kerana menyukai jalan cerita yang menyentuh hati. Novel pertama yang pernah dimiliki beliau berjudul “Setulus janji”.  “Apabila saya membaca novel tersebut  saya dapat menghayati dengan lebih mendalam watak-watak yang dimainkan di  dalam novel sebaliknya berbeza sekiranya apabila kita melihat jalan cerita dalam drama di tv” ujarnya.


Anak kelahiran Jerantut, Pahang ini tidak mempunyai banyak koleksi novel peribadi tetapi sekiranya terdapat novel-novel keluaran terbaru beliau lebih  mengemar untuk mendapatkanya dari kawan-kawan atau meminjamnya dari perpustakaan . “sekiranya saya mempunyai waktu yang terluang dan mengalami kebosanan saya mampu menghabiskan satu novel dalam satu hari” Ujarnya lagi.

Ditanya lagi mengenai novel-novel yang popular sekarang beliau menyatakan novel yang berjudul Setia Hujung Nyawa, Ombak Rindu, Sehangat Asmara dan Adam Dan Hawa membuktikan beliau sangat fanatik pada novel-novel cinta dan mengikuti perkembangan novel terkini dipasaran.

Berlainan pula cerita si gadis dari Batu pahat,johor. minat kepada membaca dan mengumpul novel dipupuk dari darjah enam setelah selesai peperiksaan.katanya selepas menduduki perperiksaan beliau mengambil peluang untuk mula berjinak-jinak dalam membaca dengan meminjam novel dari kawan-kawan dan sejak itu beliau mula jatuh hati pada novel.


‘Masa persekolahan dahulu untuk mendapatkan sebuah novel saya terpaksa membeli novel secara senyap-senyap tau dari pengatahuan ibu saya kalau tidak pasti ibu saya tidak kasi saya untuk membeli dan memiliki novel’. Ujarnaya sambil berceloteh.

Pelajar jurusan Bachelor of industrial design di universiti putra Malaysia ini sudah memiliki sekurang-kurangnya hampir 300 buah novel yang berbagai genre termasuk cinta. Minat yang mendalam membuatkan empunya nama Nurul fadilah Azwanie binti Afendi 23, atau lebih dikenali sebagai Dila tidak pernah lekang dalam membaca novel kesanyanganya walaupun berkali-kali membacanya.
koleksi novel dila
‘pada saya membaca lebih “feel” atau penghayatan daripada menontonnya dari drama yang diadaptasikan.banyak pengajaran yang saya dapat melalui pembacaan dan dari situ saya ikut belajar dan sangat-sangat puas’.ujarnya lagi.

Ditanya lagi mengenai novel yang pernah popular sepanjang pembacaannya, Dila menyatakan kalau dahulu novel yang popular yang pernah dibacanya Semanis Cinta oleh Anis Ayuni, kemudianya Bicara Hati oleh Dmya Hannalaw, Andai itu Takdirnya oleh Dr Siti Rosmizah dan sekarang semestinya Adam dan Hawa dan Setia Hujung Nyawa.novel yang dibaca seeloknya perlu menepati cita rasa pembaca dengan mengikut perkembangan semasa.



February 25, 2013

perkara yang sering berlaku dalam kalangan pelajar


Assalamaulaikum b.t.w

Sudah menjadi lumrah bagi mana-mana pelajar ipta/  diawal semesta sehingga akhir  semesta akan mengalami kekusutan kewangan.tak gitu?nak makan pun kena berhemah..


Menu diawal semesta


Menu pertengahan semesta.masa nih semua nak melantak yang mahal-mahal je.


Bila dah hujung-hujung sikit mula lah bertukar selera, kembali kepada menu diawal semesta..


#gambar ihsan google


Segmen : Bloglist March

Assalamualaikum b.t.w


"YOU COMMENT , I FOLLOW"

"YOU FOLLOW, I FOLLOW"

klick banner and join!!

Segmen : Jadikan Follower Overload

klick banner and join

February 20, 2013

Belajar Bahasa Thailand [part 6]


Tutup = Pid
Tarik = Deng
Keluar = Ork
Masuk = khao
Lari = wing
Lari pantas = wing rew
Lari (elak diri) = Hni, leek
Cepat = Rew
Segera = Duan
Lambat lambat = chaa' chaa'
Lewat = Saai
Datang lewat = maa saai
Perlahan = koi
Perlahan lahan = koi koi
Bisng = siang dang
Rasa = Roo' sek
Rasa dukacita = Roo'sek sia chai
Bisik = Kra'sib
Basuh = Laang
Cuci = sak
Basuh tangan = Laang me
Cuci baju = Sakj segha
Senyap = Ngiab
Sunyi = Ngau
Notis = Pra'kard
Amaran = Ra'wang
Larang = Ham
Dilarang masuk = Ham khao
Sila keluar = Chern ork
Jangan = Jaa
Kemalangan = U'bat tahet
Kemalangan jalan raya = U'bat tahet bon thanon
Mati = Taai, sia chiwit
Hidup = mee chiwit
Mati lemas = Taai chom naam
Berjalan = Dern
Terbang = Bin
Kapak terbang = Khreghang bin
Melayang = Loi
Melayang atas udara = Loi bon aakard
Mengalir = Hlai
Lontar = Khwaang
Meludah air lior = Thui naam lai
Tembak (pistol) = Jing
Buang = Thing
Kena tembak = thook jing
Campak = Jorn
Cinta = rak
Cinta pada awak = Rak khun/ Rak ther
Percintaan = khwaan rak
Berkahwin = Taeng ngan, Som rod
Bercerai = Ja
Berpisah = Lerkkan
Ikut = Tarm
Sambung = To
Menjahit = Jeb
Mengkuti = Tidtarm
Suroh/arah = Sang
Guna/pakai = Chaii
Bayar = Chai,Sia
Beli = segh
Upah = Chang
Timbang/berat = Chang
Ambil upah = Rab chang
Borong/Kontrak = Mao

Belajar Bahasa Thailand [part 5]


Hantar ; song
Buat ; Tham
Buat apa? ; Tham a'arai?
Bangun ; luk ken
Bangun tidur ; tern norn
Berdiri ; Jern
Bercakap ; Phood
Berbual ; khuai
Makan ; kin
Minum ; Derm
Telan ; kelen
Tidur ; Norn
Turun ; Long
Naik ; Ken
Bergerak ; Khleghan wai
Menangis ; Rong hai
Sarapan ; Rab pra'tharm
Senyum ; Jim
Ketawa ; Hua ro'
Tolong ; Chuai
Cegah ; Pongkan
Sepak ; Tek
Sepak bola ; Tek futboln
Tolak ; phlak
Tarik : Deng
Duduk ; Nang
Kejar ; Jik
Halau ; Lai
Jatuh ; Tok, Lon
Bersetuju ; Jin dee,Tok Long
Lompat ; kra'dord
Lompat tinggi : kra'dord soong
Lompat jauh ; kra'dord klai
Pukul ; Tee
Tampar ; Tob
Tampar muka ; Tob naa
Tengok ; Doo
Menonton ; Chom
Mengigit ; Kad
Tunduk ; Kom
Tunduk hormat ; khorng
Nampak ; Hen
Mahu ; Tong karn, Au
Hendak ; Au , Tong karn
 ( apa kabar anda ? / anda sehat ke ? )- Sebai de re khab ?
Nak order - Khor Sorng aa'harn
Nasi goreng ayam - Khau kai thord
Nasi puteh/nasi kosong - khau plao
Nasi tambah - khau tern
teh ais/teh sejuk - cha jen
teh - naam cha
ayam goreng - khai thord
daging goreng - Negha'wua thord
Tolong lap - chuai chad tok
Tolong kira duit - chuai khid ngern
jom p dating/jejalan - Pai thaieu

Ambil : Jib, Au
Angkat ; Jok
Ajar : sorn
Pergi : pai
Mari/datang : maa
Cuba : Long, Thod long
Memasak ; Hung
Cari ; Haa
Sembah ; Wai
Berenang ; Wai naam
Hulur ; Jen hai
Pikul ; harm, baek
Hisap ; Soob
Tiup ; Pao
Hisab (maths) ; Khid
Sedut ; Dood
Suka (berkenan) : Chorb
Cinta ; Rak
Sukahati ; gembira
Lahir/beranak ; Kerd, khlod
Hidu ; Dom, Horm
Kucup ; choob
Dukacita ; Sia chai
Sakithati ; Cheb chai
Cium ; Horm
Tumbuk ; Toi, chok
Jemput /persilakan : Chern
Panggil ; Riak
Lambai tangan ; Bork me'
Beritahu ; Bork, Chaeng
Istihar ; Pra' kard
Pegang ; Te chab
Tangkap ; Chab
Panjat ; Peen
Marah ; Krot
Benci ; Kliad
Dengki ; itcha
Tulis ; khian
Baca ; Arn
Baca buku ; Arn nangse'
Sain nama /tandatangan ; Sen che'
Buang air kecil ; Pat sawa/Jiaw
Buang air besar ; thaiujjara'
Buka ; Perd

Belajar Bahasa Thailand [part 4]


Ini : Nee'
Itu : Nant
Di sini : Thi Nee
Di sana : Thi Nont
Di situ : Thi Nant
Di mana ? : Thi Naii ?
Apa? : A'arai ?
Itu apa? : Nant a'arai?
Bila ? : Megharai ?
Siapa ? : Khrai ?
Buat apa ? : Tham a'arai ?
Kenapa ? : Tham mai?
Ya (jawapan) : Chai
Ya (Jawapan lelaki) : Khrab
Ya (jawapan perempuan) : Khah
Bukan : Mai Chai
Tidak : Mai, Plao
Sekarang : Diaw nee
Yang lepas : Thi Pharm maa
Lepaskan : Ploi
Ada : mee
Tiada ; mai mee
Ada urusan ; mee thu' ra'
Ada hal ; mee reghang
Tiada apa apa ; mai mee a'arai
Ada sedikit sahaja ; mee lek noi thaunant
Sudah ; Sed laew
Belum sudah ; Yang mai sed
Sudah selesai ; Sed riabroi laew
Sudah habis ; Mod laew
Masih ada lagi ; yang mee eik

Tubuh (badan) : Rang kai
Rambut : Sent phom
Kepala : Hua (sisa')
Telinga : Hoo
Lidah : Lint
Mata : Taa
Biji mata : Look taa
Hidong : Chmook
Pipi : Kaem
Dagu : Kharng
Lubang : Roo
Lubang hidung : Roo chmook
Lubang telina : Roo hoo
Tengkak/leher : Kho
Tangan : Me'
Lengan : Khaen
Tangan kiri : me' saii
Tangan kanan : me' khwa
Jari : Niw'
Jari tangan : Niw' me'
Jari kaki : Niw' thaw
Kaki : Thaw, khaa
Ibu jari : Hua mae me
Jari telunjuk : Niaw chee'
Jari tengah : Niw klang
Jari manis : Niw narng
Jari kelingking : Niw koi
Siku : sork
Perut : Thong
Dada : ok , naa ok
Tulang : kra'doo
kepal : kam me'
tulang belakang : kra dook sanlang
Kampung awak kat mana ? - ban den yu thi nai ?

Belajar Bahasa Thailand [part 3]


Hari Sabtu = Wan Sao
Hari ahad = Wan Arthit
Hari Isnin = Wan Chant
Hari Selasa = Wan Angkhaan
Hari Rabu = Wan phut
Hari Khamis = Wan Pha' re'hat
Hari Jumaat = Wan suk
Hari cuti = Wan Jud Ngan
Hari Kelepasan am = Wan jud rachakarn
Hari Tahun Baru = Wan pee mai

Bulan = Deghan
Bulan Januari = Deghan Mak Krakhom
Bulan Februari = Deghan khumphaphan
Bulan March = Deghan Mee nakhom
Bulan April = Deghan Mesayon
Bulan Mei = Deghan Pre saphakom
Bulan Jun = Deghan Mee thu' nayon
Bulan Julai = Deghan karak kdakhom
Bulan Ogos = Deghan Siang ha khom
Bulan September = Deghan Kan yayon
Bulan Oktober = Deghan Tu'la korn
Bulan November = Deghjan Pre sachik kayon
Bulan Disember = Deghan Thanwakhom

Belajar Bahasa Thailand [part 2]


Assalamualaikum b.t.w


Saya = Phom,Kra'phom,Chan,Di'chan

Awak = Ther, Khun
adik perempuan = Norng Saw
Dia = Khao
Nama = Che
Encik = Khun, Naai
Kita = Rao
Cik = Khun, Narng Saw
Bapa Saudara = Lung,Naa', Aa
Tuan = Than
Emak Saudara = Paa , Naa
Puan = Narng
Suami = Saami
Mereka = Khao Thang Lai
isteri = Phanraya
Aku = Ku
isteri muda = Mia Noi
Kamu = Meng
isteri tua = Mia Luang
Ayah (Bapa) = Bi'da (phao)
Anak = Look
Bonda (ibu) = Manda (mae)
Anak Saudara = Larn
Abang/kakak = Phee
Anak Dara = Look Saw
Adik = Norng
Anak tiri = Look Liang
Abang ( L) = Phee Cha
anak kunci = Look kunchae
Kakak (P) = Phee Saw
anak menantu (L) = Look kheghey
Adik (L) = Norng Chai
anak menantu (P) = look Sa'phaii
Bapa Mertua = Pho kheghey
ibu mertua = Ma kheghey
Abang ipar = Phee kheghey
kakak ipar = Phee Sa'phaii
Adik ipar = Norng kheghey
Bapa tiri = Pho Liang
Ibu tiri = Mae Liang
Pondan = Kra'theghey
Anak lelaki = Look chai
anak perempuan = Look Saw
Anak yatim = Look Kampraa Look liang
Waris = jart
adik beradik = Phee norng
Orang = khon
Orang Muda (L) = Khon nun
Orang tua = Khon kae
Orang lain = Khon een
Gadis/perawan = Saw
Orang ini = Khon nee'
Tiap Tiap oramg = thuk thuk khon
Orang itu = khon nant

February 19, 2013

Belajar Bahasa Thailand [part 1]


Assalamualaikum b.t.w


Sawaddi krab, sabai di mai reader? Apa kabar pembaca blog Fizizaidi. Memandangkan semesta ini aku mengambil bahasa Thailand sebagai subjek bahasa asing, tiba-tiba aku rasa nak ajak korang mengenali  dan mempelajari basic bahasa Thai. Kalau sekarang  ramai je nak belajar bahasa Korea maklumla pengaruh k-pop, apa salahnya kalau korang belajar bahasa Thai sekali sekala kan.


[ 1 ] Bahasa Thai

Satu = Neng
Dua = Song
Tiga = Saam
Empat = Si
Lima = Ha
Enam = Houk
Tujuh = Chet
Lapan = Ped
Sembilan = Kaw
Sepuluh = Sib


sawaddi krab/kha = selamat sejahtera ( "krab/khab" ditutur oleh boy dan "kha" ditutur oleh girl)

Selamat Pagi = Arun Sawad
Selamat Malam = Ratree Sawad
Selamat Tinggal = La korn
Apa Khabar? = Sabai di Mai?
Khabar Baik = Sabai di
Terima Kasih = Khob Khun
Terima Kasih (diucap oleh lelaki) = Khob Khun Krab (ada kalanya disebut Khob Khun Khab)
Terima Kasih (diucap oleh perempuan = Khob Khun Kha
Awak tinggal di mana? = Khun ju thi nai
Awak dari mana? = Khun ma chak nai
Bolehkah awak cakap bahasa Thai? = Khun phud phasa Thai dai mai?
Ya (diucap oleh lelaki) = Krab/Khab
Ya (diucap oleh perempuan = Kha
Ya = Chai
Boleh = Dai
Tidak = Mai
Tidak boleh = Mai Dai
pergi = Peai/pai
mari = Ma
Makan = Kin
Minum = Deum
Beritahu = Bouk/Bok
Tahu = Roou (lalau bahasa bm disebut 'ru')
Tidak Tahu = Mai Roou
Tidak Pandai = Mai Pen
Mahu = Aw/Ao
Tidak Mahu = Mai Aw
Di mana? = Thi nai?
Bila = Mea rai
Siapa = Khrai
Apa = Arai
kedai = Rarn
Jalan = Thanon
Rumah = Ban
Wang = ngen
Market = Talat
Ini Berapa? = Ni thau rai?
Itu Berapa? = Nan thau rai?
Mahal = Pheng
Murah = Thook
Banyak = Mak Mak (kalau nak ucap terima kasih byk2, ucap la "Khob Khun Mak Mak")
Sikit = Nid Noi
Senyum = Jim (kalau nak suruh awek senyum sikit, korang cakap la "Jim Noi")
saya (ditutur oleh girl) = chan
saya (ditutur oleh boy) = phom
cinta = rak
Suka = chob
kamu = ther
saya cintakan kamu/awak = chan/phom rak ther
saya suka awak = chan/phom chob ther
cik/awak = Khun
Dia = Khau



February 18, 2013

SEGMEN UPKAN FOLLOWER BY HANA

Assalamualaikum b.t.w


salam pengenalan jom bersegmen lagi, korang mesti nak tambah follower kan, untuk blog fizizaidi ingat nak tambah lagi follower. jom join klik banner diatas untuk syarat-syarat yang mudah dan simple.



Jangan minum air sejuk ketika makan


Assalamaulaikum b.t.w 

Artikal ini untuk panduan dan peringatan kepada anda dan juga aku sendiri mengenai apa yang berlaku kepada diri kita tanpa disedari, artikal ini aku kongsikan bersama kepada pembaca yang ingin berkongsi cerita  dan merenung sekatika mengenai apa yang berlaku tanpa  sedari akan kesan dan pengaruhnya kepada diri kita.

‘Jikalau anda mengambil makanan yang berlemak serta berminyak, jangan lah sesekali anda minum dengan minuman berais atau sejuk’.tahu kenapa?

Di dalam situasi ini lemak dan minyak yang masuk pada saluran pemakanan akan menjadi sejuk dan membeku kemudiannya akan melekat pada saluran pemakanan anda yang memnyebabkan anda mengalami masalah kepada diri sendiri. Renung- renungkan.

February 17, 2013

Masjid Paling Indah di Dunia


Assalamualaikum b.t.w

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html
Dubai |   Masjid yang boleh dikatakan  yang termahal dan tercantik telah didirikan oleh arkitek Muhammad Ali  Al-Ameri telah dibuka kepada pengunjung pada tahun 2007 dan menelan  sebanyak Dua Birlion  Dirham ($545 juta) untuk pembinaanya. Masjid yang dinamakan sebagai Masjid Sheikh Zayed  yang terletak di Abu Dhabi ini boleh memuatkan seramai 40,000   manusia dalam satu masa dan juga mempunyai  kubah sebanyak 82 kubah dengan 7 saiz yang berbeza. 

Masjid Sheikh Zayed ini juga pernah diumunkan sebagai  masjid yang paling banyak diperkatakan di seluruh dunia kerana keindahan hasil rekaannya yang bercirikan kesenian islam.Antara rekod yang dipegang oleh Masjid Sheikh Zayed ialah mempunyai karpet yang terbesar di dunia dan juga mempunyai lampu lilin terbesar. 

Aku melihat manuasia mampu mencipta rumah Allah yang begitu indah dan aku tidak dapat bayangkan betapa indahnya syurga Allah.

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html



http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html

http://kakikerja.blogspot.com/2013/02/masjid-paling-indah-di-dunia.html


February 14, 2013

Kenapa suka tanya mengenai jodoh?


Assalamualaikum

Aku memang pantang kalau ada yang bertanya “ kau ada awek tak lagi”..end, dah tak der jodoh lagi memang  tak der lah jawapanya . nak menipu boleh je, itu pun kalau kekawan yang tanya kasi kencing je lah..tapi yang tak syoknya saudara terdekat yang sebok nak ambil tahu, kalau boleh tak nak lah menipu tak manis kata kan, ‘manis la sangat’..tapi kalau orang tua kita yang tanya boleh lah juga nak buat muka..derhakakan pulak.

“Jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berumur 4 bulan ketika berada di dalam kandungan ibu”

(malaikat akan tulis nama kita, rezeki, kerja,kahwin dengan siapa, cerai atau tidak, anak berapa dan semuanya tentang diri )
-Ustaz Azhar Idrus

Mungkin aku tak perlu mengeluarkan kenyataan begini, tapi daripada pengalaman aku, ramai juga yang tidak seberapa suka diaju soalan sebegini. Bila bertanya sesangat lah mudah, semudah air liur korang merecik keluar dari mulot  bila bercakap, tapi kesanya amat menyentuh hati. Maksud yang lebih kasar lagi bila dah air liur merecik melekat kat korang kesanya bau busuk..bluekk

Nasihat aq pada korang yang ditanya soalan sebegitu, jawablah dengan tenang, tidak kisah lah apa pun yang terlintas kat dalam kepala tu..

February 13, 2013

Big GiveAway by Cikgu Fizi, Fizgraphic, EmasPutih, Duniashida & AimanCool

Assalamualaikum


Big GiveAway by CikguFizi, Fizgraphic.com , Kisahemasputih.com, Duniashida.com & Aimancool.com 


#tag suria , cik zie
berminat? klik banner untuk sertainya.

February 4, 2013

Tips SEO | penerangan bergambar yang lebih mudah


Assalamualaikum

Serba ringkas mengenai tip seo yang mungkin ada dikalangan anda mengambil ringan mengenainya. Ini penting untuk blog anda berada dibahagian teratas carian page oleh Google dan di search engine yang sama dengan nya.seperti gambar dibawah ini, nama artikal blog aq berada diakhir tajuk artikal.


untuk menjadikan blog anda lebih seo friendly, terutamanya pengguna blogspot seperti aq nie apa kata anda ikuti penerangan bergambar yang disediakan sendiri oleh aq. Semoga Berjaya.






Langkah pertama, anda haruslah masuk pada template anda, seterusnya klik Edit HTML.




Langkah kedua, klik Expand Widget Templates.



Seterusnya, dengan menggunakan papan kekunci tekan  CTRL-  F. salin cod dibawah dan pastekan.

<title><data:blog.pageTitle/></title>



Setelah itu, padamkam kan cod tersebut dan letak cod yang telah disediakan seperti mana dibawah ini.kod dibawah ini aq dapatkan pada artikal pingje.org anda boleh semak langkah yang sama di pingje.org

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> <b:else/> <title><data:blog.pageTitle/></title> </b:if>



Akhir sekali klik Save Tamplate dan selesai sudah masalah anda.







February 1, 2013

segmen : Kempen Jejak Blogger , Tambah Follower 2013


Assalamualaikum


Wow..!! Hari ini FZ nak mengajak korang untuk menyertai Kempen Jejak Blogger, Tambah Follower 2013.kempen ini bertujuan untuk mencari blogger baru serta blogger yang sedia ada bagi merancakkan industri blogging di Malaysia.selain itu matlamat sampingan adalah untuk berkenalan dengan blogger , menambah follower serta menambah trafik blog anda.Jujur FZ katakan kempen ini bertujuan membantu anda dangan syarat anda haruslah rajin untuk berkempen.


Syarat:
1.       Anda mestilah WAJIB  follow blog penganjur .
2.       Postkan mengenai kempen yang telah anda sertai pada FACEBOOK anda. Tujuannya bagi memudahkan blog anda dikunjungi oleh rakan-rakan mukabuku anda.serta mana-mana medium media yang mampu menarik blogger untuk berkempen. Seperti TWEETER,INSTAGRAM dll.
3.       Buat satu petikan mengenai blog anda atau trademark anda. BEBAS.


Cara berkenpen:
1.       Buat entri "Kempen Jejak Blogger , Tambah Follower 2013" pada tajuk entri anda.
2.       Upload banner dan paste kan pada entri anda.kemudian backlinkkan pada banner.
3.       Buat satu petikan mengenai blog anda atau trademark anda. BEBAS.
4.       Tinggalkan komen serta link post pada ruangan komen.supaya mudah FZ nak review.
5.       Kempen ini akan berlansung selama sebulan bermula awal Februari 2013.

Senarai peserta yang berkempen akan fizi muatnaik dalam Bloglist beserta petikan atau treadmark anda dari masa kesemasa.Berkempen semudah jari anda menaip.

karya anda, anda yang menentukannya. 
Salam ikhlas dari fizizaidi karyaku /kakikerja.blogspot.com
Selamat berkempen.

senarai bloglist terkini:

www.cikfie.com

www.irwanalessatyme.com
" Setiap penulisan ada cerita, di sebalik cerita di dalamnya sebuah kehidupan"

"Biarlah hati yang melihat...hanya takdirku milik Allah...usaha ku, tawaqalku segalanya titik permulaan hidupku...hidup meraih kata erti kebahagiaan,,,,mengenal kata erti sejuta madah sayang,,,,,inginku miliki semua itu...Ya Allah...redhakan ia pasti milikku..."

nshsmirotic-bouncet.blogspot.com

". Aku seorang blogger yang berasal dari negeri Perak Darul Ridzuan . Mula berjinak - jinak dalam dunia blog sejak 2008 tetapi baru sekarang aku aktifkan semula . Maklum 
la baru je habis sekolah . Aku suka blog kerana aku suka menulis pelbagai coretan . Tak kira apa pun aku suka menulis . Hanya menaip menggunakan keyboard dan touch pad saja . Aku suka join contest , segmen dan ga . Aku sentiasa support kepada blogger lain untuk menjalankan sebarang aktivit dan pertandingan . Watak aku adalah sebagai Mirotic dalam lama sesawang . Mahupun facebook dan twitter . Nampak je ganas , dalam sangatlah lembut XD Blog aku merupakan sumber untuk aku meluahkan segala perasaan aku . Aku jadikan blog aku sebagai diari hidupku . Followers pula aku ibaratkan seperti keluargaku . Aku tak pinta ramai viewers . Aku tak pinta ramai follewers . Aku tetap diri aku . Apabila viewers dan followers meningkat , alhamdulillah syukur kerana masih ada orang yang sudi membaca luahan aku . Itu sebagai bonus buatku . Masih terpinga - pinga dalam dunia blog . Belajar dan terus belajar . Oleh itu , blog aku adalah NsHs Mirotic yang tersiratnya 1001 maksud . . "





"celoteh si gadis kidal blogger dari negeri perlis"

www.aimisyahirah.com
Aimi syahirah | IN the Story...
Modelling | Career | Love | Infotaiment..
1001 cerita di sebalik insan bernama Aimi Syahirah...

hijaudedaun.blogspot.com
"orang takkan tahu kalo tak ada orang bagitahu.."

nurameeranabilaazmi.blogspot.com
Belum cuba belum tahu :)
Segalanya di tangan anda ! PEACE(",)

apple-sourz159.blogspot.com
"Aku sedang berusaha untuk membina sebuah kehidupan yang aku ingin-inginkan. Terima Kasih untuk semua yang sentiasa ada di sisiku."

ismiaishah.blogspot.com
"Cerita tak semua manusia mempunyai cerita yang sama dengan aku, so tak payah berbalah dengan aku!"

topijerami.blogspot.com
"Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu"

kasihalurpoda.blogspot.com

"sudah gaharu cendana pula..sudah tahu buat-buat tanya pula~ngekkss...haha
jadi korang jangan segan-segan lar nak singgah kat belog cheq ziezie yups!! "
"SEGALANYA BERMULA DISINI...
Tadah tangan, rapatkan jari-jemari, hembuslah nafasmu disini"

qsyifatrading.blogspot.com

musyirahariys.blogspot.com
"Setiap Permulaan pasti ada sebuah PENGORBANAN, PERIT pada awalnya, namun MANIS diakhirnya"

psychotlogyc.blogspot.com
"terus mencuba sedaye upaya untuk menjadi seorang yang  "terror" dalam pelbagai perkara!"

syukli92.blogspot.com
"jangan segan jangan malu"

www.mimbarhatiku.blogspot.com
"Tak tau la apa fizi, BK belasah sesuke hati je agak2 nak tulis BK tulis la. Kalau tak nak tulis BK taip, kalau tak nak taip BK gosip tempat lain tak pon paling malas sgt2 BK nengok sambil scroll je"-Tu dia... ha 2 la kot trademark BK."

furrasbubblynotes.blogspot.com
"belajar diam dari banyaknya bicara, belajar sabar dari sebuah kemarahan, belajar kesusahan dari hidup senang, belajar menangis dari suatu kebahagian, belajar keikhlasan dari kepedihan, belajar tawakal dari ujian, belajar redha dari satu ketentuan"

nama pemilik belog iaitu NELOPAH!-
"apakah yang ada cari? Anda tersesat dalam blog ini? apa yang tercatat disini adalah sebagai perkongsian perjalanan hidup seharian, pengalaman dan peristiwa yang berlaku seharian bersama sahabat- sahabat, rakan- rakan, keluarga dan insan- insan tersayang."

impianzafirah.blogspot.com
"Impian ku bukan nak jadi model atau penyayi pun tapi sejak kecil aku sukakan populariti dan Glamour Gitu sebab itu selama 3 tahun nama FB ku dikenali dengan nama Datin Firah tapi kini FB ku dikenali Puteri Insfirah."

isabellaidura.blogspot.com
"Akan cuba segala cara untuk mencapai impian yang selalu di impikan"






P/s: korang wajib follow blog-blog yang super awesome tu..^__^

Artikal terkini dari Babab.net