December 30, 2012

Bahasa harian bahasa kasar..bagaimana tuu???

Assalamualaikum

entri kali ini mengenai bagaimana tiga remaja ini berbual sesama mereka dengan menggunakan bahasa yang kasar didengari...hehehe..tujuan aq menaip entri sebegini bukanlah untuk mengaibkan mereka tetapi sebagai panduan untuk kita perhatikan pengguanan bahasa dalam kehidupan harian...

aq akui..aq juga mengguanakan bahasa-bahasa sebegini tetapi dengan kekawan aq saja lah tidak pula ketika dirumah..memang nak kena penampor dari parent aq lah kalau aq berbahsa cam tu..hikhik

jom kita perhatikan dialog dibawah..

Hakimin : Assalamualaikum..korang buat kerja apa malam nih ?? kerja Dr ??

Afiq : hakhakhak..malas!! ak nak layan one piece


Hakimin : kau Faheem ?? tak kan online je..cam haram


Faheem : elek luu".. kije Dr nok kene ato bile kimi..lambat agi orkk


Afiq : ala..kimi macam ko buat kije.. datang sini nak tegur kiteorang..dah kenapa,,??


........tiba-tiba hakimi keluarkan Laptod dia daripada baju....


Hakimin : hihi....


Faheem : fuckk uuu kimi..


Afiq : sial kimi cakap la ko nak online bongok!! hakhakhak...


hakimin : mesti la sekarang kan waktu aq online 1200-2000 am...aq kena ikot peraturan yang dah aq   tetapkan dalam diri aq..


Faheem : fuck uu sekali lg....


Afiq : butoh arr ko!!






December 29, 2012

apa yang dirancang tidak menjadi | maha besar Allah

Assalamualaikum

...."Allah lebih mengatahui apa yang akan berlaku kepada kita.tampa kita sedari banyak yang kita aturkan dalam kehidupan harian kita tidak semua akan menjadi kenyataan"....

cewahh...tapi memeng betol kalau korang perasan apa yang kita rancang hari ini tidak semua akan mengikut kehendak kita..mesti akan ada beberapa perkara yang akan memesongkan perjalanan harian kita tidak kiralah perkara yang baik mahu pun buruk.

# aq cuma nak merujuk dengan apa yang berlaku kepada diri sendiri..

ICT Haji Pak Long..kenapa ict ?? ada intenet bagai ke haha ,,bukan la ICT maksudnya Ikan Celup Tepung mungkin kalau tarok nama kedai  "ikan celup tepung haji pak long (seafood)"  tak ke panjang nak menyebut nya,,tok gitu, haha..


makanan dekat sini sangat popular sehinggakan pernah keluar tb.. rancangan Jalan-Jalan cari makan (jjcm). kalau petang -petang punya masa free meh la duk perkena makanan laut goreng celup tepung..kedai kat depan pantai bersebelahan dengan Airport Sultan Mahmud..


nyum...nyum..aq hanya sempat snap gambar nie saja sebab ramai sangat orang yang beratur nak makan.. itu pun dah tidak apa-apa dah masa aq snap gambar...udang, sotong, ikan, cucur, mee goreng dan bebagai..


Tada !!..supa mavelop..nie yang aq makan keropok 2batang + isi ketam + ikan pari celup tepung + air kelapa yang sangat segar..siyeh tak tipu total 5.20 ringgit saja..murahkan


Hah!!, lupa apa yang dah dimakan atau kalau taknak terlupa apa yang diambil semasa dekat kaunter maklumla tengok udang nak,,tengok ikan pari nak,, sotong pon nak senang kata semua la nak,,kekadang manusia nie bila perut dah kenyang semua boleh lupa apa yang dimakan Huhu..jangan lupa tulis apa yang dah diambil ya..berdosa kalo tipu..tidak berkat Hehe..


December 28, 2012

Follower yang baik

Assalamualaikum

Hari Jumaat sebagai hari yang perlu dilapang kan,,kerja-kerja simpan kemas rapi kat dalam wallet tak nak usik,,masalah buang jauh-jauh..Hahah !! masa untuk berlapang dada dengan berblogwalking..!!! banyak jugak blog yang aq kunjungi,,banyak blogger yang aq follow kurang aktif dan ada juga yang dah remove blog dieorang tak tahu kenapa mungkin busy tak per lah sekurang-kurang nya aq dapat tahu perkembangan blog yang aq follow kan,,sebelum ini aq dah ade satu blog tapi aq remove yang lame tu coz kurang karya yang menarik biar lah pengalaman mengajer kita untuk melakukan yang lebih elok kelak ya..

dulu memang selalu bertandang tak blog-blog maklumla nak tinggal kesan kat situ.."nice/blogger walking/info yang menarik/baru saje follow blog awak jangan lupa follow saya balik ya" selalu aq akan tinggal komen berbau cam tu sebab nak mintak diaorang follow balik blog aq..tektik nak tarik reader tuk follow blog kita..tp aq rasa lebih baik kita follow dengan kehendak nak tahu perkembangan blogger, bior ikhlas dan juga kerana entri nya yang menarik dan terkini tak payah la nak paksa-paksa orang tuk follow blog kita semata nak tambah follower..


 FATIN LIYANA | blogger yang aq kenal kat tb memang betol dia cantik bijak rase nak jadikan dia suri dalam hati pon ade maklumla orang berpelajaran siapa tak nak kn..Hhaha  aq suka cara penulisan beliau sangat sempoi dan entri dia buat pengikut dia kertanya-tanya apa lagi yang sedang dilalui nya..mungkin dia punya ramai kekawan yang memang dari dulu memang dah ramai mana tahu...tidak kurang hebat blog TAU TAU AJER  |  HASRULHASSAN.COM  |   LULU PAGE...blog-blog diaorang nie selalu mendapat kunjungan dan mengutara kan entri terkini dan menarik..



bagi aq entri yang menarik, terkini, tepat dan sahih saja yang mampu menarik reader..dari situ barulah trafik akan naik mencacak memanjang je..

December 27, 2012

cara saya hilangkan tekanan

Assalamualaikum

apa yang korang akan buat kalo korang dalam keadaan tertekan ??
walawehh..tertekan siot aq sekarang nie..giler punya kusut kepala nie kadang-kadang rasa nak lari dari tempat nie dan balik kerumah tinggal dengan parent aq saje...  kerja punya banyak satu hal yang tak boleh belahh pulak nak layan perangai manusia yang berbagai-bagai jenis kepala...WOw !!! kusut doew..giler kusut,,giler kusut,,giler kusut..

tapi dalam entri aq kali ini aq nak bagi tahu lah kat korang macam mana CARA SAYA HILANGKAN TEKANAN agak pelik cara aq nie mungkin ade yang akan buat perkara yang sama seperti aq buat nie kan..
dalam hal-hal  besar yang kadang-kadang sahaja akan berlaku ketika hujung-hujung semesta seperti nak hadapi final exam !! kalo bebudak sekolah peperiksaan akhir tahun..Hahah maklumla aq nie bukan jenis yang cerdik pandai..jenis yang sekali hafal je terus ingat oH!! tidak it's not me ya..kelebihan aq lebih kepada perkara-perkara pratikal...you now what, i love art and design..!! ye, pelik bukan??haha..

tapi bila berada ditempat yang perlu membuatkan aq menghafal je..memang tak la kan..Hurmm..apa pon tak boleh*jadi dalam kes-kes macam nie salah satu cara yang aq buat ialah duk tangkap gambar syok sendiri!! kekeke..sangat poyo!! maap kalo ade yang meluat.. *aq punya pasal la..haha


dalam dunia nie banyak kot cara nak hilangkan tekanan contohnya dalam islam sendiri  ada mengatakan kalo kita tertekan cara paling mudah ialah dengan mengambil air sembahyang atau ambil wuduk..dalam kajian manusia terhadap manusia seperti menarik nafas dalam-dalam dan hembus,melakukan senaman, tak pon pergilah melancong..kat malaysia manyak kot tempat menarik tak semestinya nak kene pergi sampai ke luar negara..



makan pon boleh hilangkan tekanan pe..salah satu makan  yang aq tahu ialah makan coklat,,korang bayangkan coklat tu dimasukan kedalam mulut..pastue kemamg coklat tu sampai habis..nikmat doew!!..hilang terus masalah korang..Hahah..

hurmm..tiba-tiba pulak aq teringat satu perkara pasal CARA NAK BELI BUAH DURIAN YANG ELOK dan berlemak isinya..selalunya durian yang berlemak nie isinya berwarna kekuning-kuningan cam tu la...
           Begini situasinya # hari tu aq ade keluar pergi jejalan ngan budak kelas aq and terasa pulak nak makan buah durian nie kn..bila dah sampai tu..tak tahu pulak nak pergi dan beli durian yang maner satu..perkhh banyak kot kedai yang jual buah durian..pastue singah lah kedai yang satu tu kn..sampai situ pening sebab tak tahu nak pilih buah durian yang maner satu pulak..kat situ ade dijual longgok dan timbang..aq berempat nak ambil yang timbang 1kilo harga 20 ringgit sebijik plak tu..tak jadi,,tut tut ambil yang dijual longgok je banyak sikit dan murah pulak tu...bila dah compom  punya sure nak beli and berbayor bagai tiba-tiba je pak cik tu cakap "kalo nak beli durian beli yang dijual timbang isi dye kuning dan berlemak"....aq pon macam terpinga-pinga sekejap bagai ada burung yang lalu kan depan aq..kuek kuek kuek*....than aq cakap oH eh ?? tak perlah pak cik dah beli dah...





December 26, 2012

Buah Nona | Detail drawing


Made by Fizizaidi

cewahh!! made by tu kuikui!! sooo poyo!!..nie la first time and last time aq buat lukisan sebegini rupa,,lepas nie tak tahu la bila lagi nak menghadap lukisan sebegini..gigih aq mengadap kertas lukisan nie..sangat bersyukur dapat siapkan lukisan nie sebabnya pensyarah aq *Dr Abdullah Sani* boleh menerima hasil karya yang tak seberapa nie..

medium: pensil 2b' 4b' 5b' 6b' & charcoal









Gigi merenggang tidak cantik

Assalamualaikum


"....tahu tak salah satu punca kenapa gigi kite boleh merenggang antara satu sama lain??..biasa korang perasan tak ade kawan2 kita bila habis makan je diaorg mesti akan cungkil gigi..maklum la dah makan ayam, daging bebagai pasti ada yang tersangkut kat celah2 gigi..

cara nak cungkil gigi bebagai cara boleh jadi, asal dapat hilangkan "tahi gigi" suda..selalu benda yang paling hampir dan dirasakan sesuai untuk cungkil "tahi gigi" ialah dengan menggunakan penyedut miniman @ straw..cingkil gigi mengunakan straw boleh menyebabkan gigi kite merengang,,kenape boleh merenggang??..yela kalo dah setiap kali minum pakai straw je mesti nak cungkil gigi,,tak pon gigit straw tu sampi penyek,,dah jadi habit dah..

baik lah senang kata aq selalu buat cam tu hakhakhak!!,,tp bkn aq sorang je,,kekawan aq yang lain turut bt bende yang sama..dah macam perkara biasa..minum air sambil cunglkil "tahi gigi"  hohoh

bila dah sedar gigi mula merenggang mula lah nak pasang pagar besi..taknak 3 tahun pulak nak boleh ke tanggal balik..jadi sekarang nie aq dah mula sedar tabiat tu dan akan aq berhenti dari mengcungkil..perkara yang dirasakan seronok dan bagus sebenarnya sebaliknya kesannya..."



December 25, 2012

Hujan selebat alam


Assalamualaikum 

.....tetiba rasa bersemangat pulak nak menaip kat sini..mungkin ilham banyak datang mencurah2 sampai da tak tahu nak buat entri ape dulu..Alhamdulliah pagi nie hujan da tak turun so maknanya banjir pon da mula pulih la di bumi Universi Sultan Zainal Abidin (UnisZA)..lepas nie boleh la keluar jejalan sekejap..memandangkan sekarang nie study weeks, so gunala masa seeloknye untuk tenang2 diri bersama kekawang..kahkah!!

okey!! jom cuci mata dengan melihat susana banjir..


limpahan air diselitar Block H.. air kat kawasan nie agak dalam disebabkan kawasan nie dulu yang menerima limpahan air..

sepanjang banjir nie berbagai citer keluar pasal ape yang terjadi kat pelajar2 unisza nie..ade yang jatuh longkang,,maklumla dah seronok sangat meredah air sana sini,,tut tut terjatuh pulak dalam longkang,,kalo longkang kecil takper,,tp longkang besaO,,satu kes lagi dipatut ular,,yang nie seram sehh,,tak pasal2 kene patut diular,,Aisshh,,lumrah alam...


kawasan sasaran bebudak kelas a.k.a bengkel kecil..HAHAH,,nie la tepat kiteorang akan lepak bersama2,buat kije, sambut hari jadi budak kelas dan berbagai..tapi sekarang nie lepak kat bilik je la,,tengok dari jauh je la..


pakir kenderaan di Block D..banjir tak menghalang pemilik kenderaan nie tuk tidak menindahkan kenderaan mereka,,mananye nak alih..air dah naik ala2 parah lutut gitu baru tersedor kenderan kat bawah kahkah!!




p/s : tengah2 menaip tetiba hujan turun balik da,,Alhamdulliah



hangtuee

perkhh..lame kot  tak dengar citer 'hangtuee' kat radio..masa kat politeknik johor bahru (politeknik Ibrahim Sultan)  dulu selalu kot dengar citer seram kat radio dengan budak2 rumah..tapi sekarang dengar online je maklumla da tak tingal kat JB dah..agak teruja dapat dengar balik citer hantu kat radio singapura Ria...wawaw tutup lampu,,dengar reramai kat bilik..huh !! seram sejuk sehh...

p/s: dengar sekadar nak seramkan malam ku



Artikal terkini dari Babab.net